Endre, Elek
16 °C
28 °C

Halott polgármestert választottak újra Missouriban

2009.04.09. 16:23
Harry Stonebrakert, Winfiled polgármestere harmadik ciklusát töltötte, mikor a választások előtt néhány héttel szívrohamban meghalt. Még így is meg tudta szerezni a szavazatok 90 százalékát.

Halála után is újraválasztotta népszerű polgármesterét a Missouri állambeli Winfield városka. A város vezetője néhány héttel a választás előtt halt meg, neve ezért maradhatott rajta a szavazócédulákon.

A 69 éves Harry Stonebrakert márciusban szívroham vitte el, a szavazólapok azonban ekkor már kinyomtatva várták a választást, a szavazatokat ekkor már levélben is le lehetett adni.

A polgármester népszerűségét fölényes győzelme is mutatja, a szavazatok 90 százalékát szerezte meg a 723 fős településen. Winfieldben most ügyvezető polgármestert jelölnek ki, akinek hivatali ideje a 2010 áprilisáig, a rendkívüli választásokig tart.

Elaine Luck, Lincoln megye jegyzője az állam 2000-es szenátusi választásához hasonlította a történteket, akkor a választás előtt néhány héttel repülőbalesetben elhunyt Mel Carnahan demokrata politikust választották meg a szavazók.

Luck szerint Harry Stonebraker azért volt népszerű polgármester, mert segített a közösségnek talpra állni a 2008-as árvíz után, amelyben házak tucatjai és megművelt földek nagy területei károsultak. "Azt hiszem, azért nyert, mert halála után csak még népszerűbbé vált. Csakúgy mint Carnahan" - mondta a jegyzőnő.

Harry Stonebraker egész életét a St. Louistól 80 kilométerre észak-nyugatra lévő Winfield környékén élte le, a nyugdíjas építési ellenőr harmadik kétéves ciklusát töltötte polgármesterként, írja a BBC.