Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Obama meghajolt a szaudi király előtt

2009.04.09. 10:30 Módosítva: 2009-04-09 13:44:44
Botrányt kavart az a fotó, amin Obama meghajlással köszönti a szaudi királyt a G20-ak londoni találkozóján. Az eset miatt a republikánusok kritizálták, az arab újságok viszont magasztalták az amerikai elnököt.

Tagadja a Fehér Ház, hogy Barack Obama amerikai elnök meghajolt volna a szaudi király, Abdullah bin Abd al-Azíz előtt a G20-ak londoni találkozóján. „Ez nem meghajlás volt. Csak két kézzel fogott kezet, és magasabb, mint a szaudi király" - nyilatkozta név nélkül Obama egyik munkatársa a Politco.com-nak.

obama abdullah

Korábban a konzervatív Washington Times azon háborgott, hogy Obama több évszázados amerikai hagyományt vett semmibe azzal, hogy nyilvánosan alárendelte magát egy külföldi uralkodónak.

Az amerikai protokoll kizárja a meghajlást, jegyezte meg a The Weekly Standard, Bill Clinton ex-elnök is csak félig hajolt meg a japán császár előtt.

A gesztust az arab lapok meghajlásnak vették: „Obama megbecsülését fejezte ki a királlyal szemben, aki a modern kor egyik legfontosabb felhívását hirdette meg. A különböző vallások híveit és az eltérő kultúrák képviselőit arra kérte, hogy tegyenek közösen a gyűlölet, a szembenállás és a háborúk ellen" - írta egy arab publicista.