Thaiföldön újra áll a bál

2009.04.10. 11:24
Megbénították Bangkok forgalmát és áttörték Pattayában az ázsiai csúcstalálkozó helyszínét védő kordont az ellenzéki, thakszinista tüntetők Thaiföldön. A rendőrség egyelőre kivár, a miniszterelnök szerint amíg békések, tiltakozhatnak az ellenzékiek.

Áttörték az ázsiai nemzeteket tömörítő csúcsszervezet, az ASEAN thaiföldi konferenciájának helyszínén a rendőrségi kordonokat a három éve puccsal megbuktatott kormányfő, Thakszin Sinavatra hívei Pattayán. A volt kormányfő hívei a 2008 szeptemberi válság óta már ellenzékinek számítanak, mert az alkotmánybíróság választási csalás miatt megfosztotta hatalmától Thakszin utódját, a döntést követően pedig elég Thakszin-párti honatya állt át az akkori tüntetéseket szervező demokratákhoz, így jelenleg egy demokrata politikus, Abhiszit Veddzsajiva a kormányfő.

A tüntetők - a helyi színkódolásban ők a piros színt választották - most az ő lemondását követelik. A thakszinisták már csütörtökön is akcióztak, blokád alá vonták a főváros, Bangkok főbb közlekedési útvonalait, teljesen megbénítva az amúgy nyüzsgő város életét.

A bangkoki blogger, Charlie jelentése szerint a tüntetők még péntek hajnalban is megszállva tartották a legfőbb csomópontokat.

Pattayán a BBC jelentése szerint úgy kétszáz pirosinges tüntető törte át a rendőrkordont és közelítette meg ötven méterre az ASEAN csúcsértekezletének otthont adó szállodát. A rendőrség egyelőre nem avatkozott közbe, de több száz rohamsisakos katonát vezényeltek a környékre.

A rendőrség a lezárt terület elhagyására szólította a tiltakozókat. "Ha nem távoznak békésen, minden szükséges ezközt bevetünk, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelő körülményeket és szabad bejutást biztosítsunk a csúcs résztvevőinek" - nyilatkozta az AFP-nek.

Abhiszit miniszterelnök elutasította a lemondást. Mint mondta, a tüntetők szabadon kifejthetik véleményüket mindaddig, amíg ezt békésen teszik.  • Tippek
  • Hírek