Tekla
5 °C
19 °C

Obama nagy összefogást akar a világban

2009.04.11. 14:49 Módosítva: 2009.04.11. 15:24
Obama a terrort, a válságot és a felmelegedést győzné le nemzetközi összefogással.

Erőteljes nemzetközi összefogást szorgalmaz az amerikai elnök a világot fenyegető legsürgősebb problémák megoldása érdekében.

Szokásos szombati rádióbeszédében Barack Obama rámutatott: a szélsőséges elemek terrorja, a Föld légkörének melegedése, az atomfegyverek elterjedése vagy a globális gazdasági válság olyan probléma, amelyet egyetlen állam - legyen az még oly hatalmas - egyedül nem képes megoldani.

"Az Egyesült Államoknak utat kell mutatnia ebben. Ám a leghatékonyabban úgy juthatunk el e példátlan nagyságú problémák megoldásához, ha a többi állammal összehangolt módon cselekszünk" - szögezte le az amerikai elnök.

Beszédében kiemelte: annak fényében, mi forog kockán, nem engedhetjük meg magunknak, hogy elbeszéljünk egymás mellett. A régi nézetkülönbségek nem akadályozhatják a haladás elérését olyan területeken, ahol közös érdekeink vannak másokkal.

Obama pénteken kijelentette: már lát a súlyos gazdasági válságból kivezető útra utaló jeleket. "Ami körvonalazódni látszik, az az első reménysugarat jelenti a gazdaság számára" - fogalmazott az elnök az amerikai jegybank főnökével és gazdasági tanácsadóval a Fehér Házban tartott megbeszélés után.