Szilárda
-4 °C
2 °C

Felül kell emelkedni korunk zűrzavarán

2009.04.12. 09:27
XVI. Benedek pápa a húsvéti virrasztás alkalmával mondott szentbeszédében buzdította a híveket.

A vatikáni Szent Péter bazilikában szombat éjszaka tartott húsvéti virrasztáson XVI. Benedek késsel bemetszette a húsvéti gyertyába az idei évszámot, a görög alfa és omega betűket, és meggyújtotta a gyertyát. A virrasztás a húsvét legfontosabb üzenetét, a feltámadást és az újjászületést jelképezi. A bazilika a szertartás kezdetekor sötétbe borult, majd ismét fényárban pompázott, szimbolizálva azt a sötétséget, ami Krisztus halála után telepedett a világra, és azt a világosságot, ami Krisztus feltámadása után köszöntött újfent az emberekre.

A pápa szentbeszédében emlékeztetett: a világ teremtése Isten parancsolatával kezdődött: legyen világosság. "És amikor lőn világosság, élet születik, a káosz harmóniává alakulhat át" - hangsúlyozta.

A katolikus egyházfő megjegyezte: Krisztus idejében sok hívőt annyira összezavartak a kor ellentmondásos üzenetei, hogy nem tudták, kihez forduljanak. Úgy vélte, hogy Krisztus ma minden bizonnyal ismét nagy részvétet érezhetne, hiszen az emberek összezavarodottak.

A pápa külön imát mondott az olaszországi földrengés túlélőiért, kérve, hogy találják meg a remény sugarát a 293 halálos áldozatot követelő és csaknem 40 ezer embert hajléktalanná tévő természeti csapás után.

A katolikus egyházfő vasárnap ünnepi misét pontifikál a vatikáni Szent Péter bazilika előtt, ennek zárásaként hangzik majd el hagyományos húsvéti üzenete és Urbi et orbi (a várost - Rómát - és a világot illető) apostoli áldása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!