Szilárda
-4 °C
2 °C

Tízezren tüntettek Moldova fővárosában

2009.04.12. 14:27 Módosítva: 2009-04-12 14:27:02
Békésen ért véget a moldovai fővárosban az a vasárnapi tüntetés, aminek résztvevői a hét eleji zavargások okainak kivizsgálásást követelték.

A moldovai ellenzék közel tízezer - más források szerint csak háromezer - híve tüntetett vasárnap Chisinauban az április 5-i parlamenti választások eredménye és az elmúlt napok zavargásait követő letartóztatások ellen. A tüntetést a kormány székháza előtt erős rendőri jelenlét mellett tartották és békésen ért véget. Vlad Filat, a Moldovai Liberális Demokrata Párt vezetője beszédében bírálta, hogy a rendőrség több száz fiatalt vett őrizetbe és vert meg.

000T TRDV494987

A vasárnapi tüntetés részvevői követelték, hogy állítsanak fel független vizsgálóbizottságot az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Egyesült Államok képviselőiből, amelynek feladata a zavargások okának tárgyilagos kivizsgálása lenne.

Kommunisták és fasiszták

Az ellenzék szerint a zavargásokat a kommunisták provokálták ki, és részt vettek bennünk álruhás rendőrök, a titkosszolgálatok munkatársai is. "Ők vonták fel a román zászlót a parlament és az elnöki hivatal épületére, hogy külső ellenséget keressenek és vasfüggönyt húzzanak fel a román határon" - mondta Serafim Urekian, a Mi Moldovánk ellenzéki pártszövetség vezetője.

Az ország kommunista elnöke, Vladimir Voronin azt mondta kedd esti tévébeszédében, hogy "egy maroknyi részeg, dühöngő fasiszta akarta átvenni a hatalmat". Voronin szerdán már azt mondta, hogy Románia volt a keddi események hátterében. Nyomozást is indítottak a moldovai hatóságok arra hivatkozva, hogy esetleg puccskísérlet történt kedden. Valeri Gorbulia, az ország főügyésze azt közölte: 25 év börtönre is ítélhetik azt, akit "a bűncselekményekben való részvétele miatt bíróság elé állítanak".

000T TRDV494975

Vladimir Voronin nyolc éve Moldova államfője, és az alkotmány értelmében távoznia kell posztjáról rövidesen, mivel másodszor is kitöltötte hivatali idejét. A hét elején az államfő kommunista pártjának választási győzelme után kitört zavargásokban többen megsérültek, egy nő meghalt. Több mint 300 embert vettek őrizetbe a belügyminisztérium adatai szerint. Százhuszonkilenc embert közigazgatási eljárás keretében 5 és 15 nap közötti elzárásra ítéltek, 166 ellen a parlament és az elnöki hivatal épületében elkövetett rongálás, fosztogatás és lopás miatt, 14 ellen pedig a rendzavarás kirobbantása miatt folytatnak eljárást.

Agyonverték, vagy gázmérgezés

Vasárnap meghalt egy tüntető, aki részt vett a múlt heti tüntetéseken, közölték szülei és a rendőrség. A 23 éves Valeriu Bobocot szülei szerint a rendőrök őrizetbe vétele után verték agyon, míg a belügyminisztériumi szóvivő szerint Boboc a tömeg feloszlatásakor használt gáztól elszenvedett mérgezésben halt meg.

Alla Meleka, a belügyminisztérium szóvivője korábban tagadta, hogy az őrizeteseket bántalmazták volna. Hangoztatta, hogy valamennyiük jogait tiszteletben tartják, jogi és orvosi segítségben részesülnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!