Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irakban visszaszorult az erőszak

2009.04.13. 11:26
A hat éve indított hadműveletek kezdete óta most a legbiztonságosabb Irak, állítja az országban állomásozó amerikai erők főparancsnoka. Az Egyesült Államok várhatóan tartani tudja a tervezett kivonulási menetrendet, de néhány városban akár még növelhetik is a járőrök létszámát.

2008. márciusában történt a legkevesebb erőszakos cselekmény Irakban mióta az amerikai vezetésű szövetségesek 2003-ban megindították hadműveleteiket az arab ország ellen, jelentette ki az Irakba vezényelt amerikai erők parancsnoka. Raymond Odierno tábornok ugyanakkor elismerte a CNN-nek, hogy az elmúlt hetekben azért előfordultak véres merényletek. Moszulban például öt amerikai katona halt meg egy öngyilkos robbantásban.

Az előző héten a tábornok még arról beszélt a Times Online-nak, hogy az ország északi részén található Moszulban és Baqubahban van esély a merényletek megszaporodására, ezért az eredeti tervekkel ellentétben akár még növelhetik is az amerikai járőrök létszámát. A korábbi megállapodás szerint június 30. után már az amerikai bázisokra vonnák vissza a katonákat, és fokozatosan átengednék a terepet az iraki kormányerőknek.

Odierno szerint ugyanakkor az Egyesült Államok tartani fogja az amerikai csapatok kivonására megszabott 2011-es határidőt.

Barack Obama amerikai elnök idén februárban megígérte, hogy a jelenleg az arab országban állomásozó 140 ezer fős amerikai katonai kontingens nagyrészét 2010 augusztus végéig kivonják, utána pedig 35-50 ezer amerikai katona marad csak Irakban.

A két ország tavaly novemberben kötött biztonsági megállapodása értelmében az utolsó amerikai katonának 2011 december végéig kell távoznia Irakból, vagyis több mint nyolc évvel azután, hogy a szövetségesek megdöntötték Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmát.