Ábrahám
17 °C
29 °C

Irakban visszaszorult az erőszak

2009.04.13. 11:26
A hat éve indított hadműveletek kezdete óta most a legbiztonságosabb Irak, állítja az országban állomásozó amerikai erők főparancsnoka. Az Egyesült Államok várhatóan tartani tudja a tervezett kivonulási menetrendet, de néhány városban akár még növelhetik is a járőrök létszámát.

2008. márciusában történt a legkevesebb erőszakos cselekmény Irakban mióta az amerikai vezetésű szövetségesek 2003-ban megindították hadműveleteiket az arab ország ellen, jelentette ki az Irakba vezényelt amerikai erők parancsnoka. Raymond Odierno tábornok ugyanakkor elismerte a CNN-nek, hogy az elmúlt hetekben azért előfordultak véres merényletek. Moszulban például öt amerikai katona halt meg egy öngyilkos robbantásban.

Az előző héten a tábornok még arról beszélt a Times Online-nak, hogy az ország északi részén található Moszulban és Baqubahban van esély a merényletek megszaporodására, ezért az eredeti tervekkel ellentétben akár még növelhetik is az amerikai járőrök létszámát. A korábbi megállapodás szerint június 30. után már az amerikai bázisokra vonnák vissza a katonákat, és fokozatosan átengednék a terepet az iraki kormányerőknek.

Odierno szerint ugyanakkor az Egyesült Államok tartani fogja az amerikai csapatok kivonására megszabott 2011-es határidőt.

Barack Obama amerikai elnök idén februárban megígérte, hogy a jelenleg az arab országban állomásozó 140 ezer fős amerikai katonai kontingens nagyrészét 2010 augusztus végéig kivonják, utána pedig 35-50 ezer amerikai katona marad csak Irakban.

A két ország tavaly novemberben kötött biztonsági megállapodása értelmében az utolsó amerikai katonának 2011 december végéig kell távoznia Irakból, vagyis több mint nyolc évvel azután, hogy a szövetségesek megdöntötték Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmát.