Móric
9 °C
15 °C

Kémkedéssel vádolnak egy iráni-amerikai újságírót

2009.04.14. 13:55
Két-három héten belül hoz ítéletet az iráni forradalmi bíróság annak az iráni-amerikai állampolgárságú újságírónak az ügyében, akit Iránban kémkedéssel vádolnak. Hillary Clinton alaptalannak nevezte a vádakat, az iráni hatósgok pedig nevetségesnek az amerikai álláspontot.

Egy iráni-amerikai újságírót bíróság elé állítottak Iránban kémkedés vádjával, írja a BBC. „Az első tárgyalást Roxana Saberi ügyében hétfőn tartották, az ítéletet rövidesen, várhatóan két-három héten belül meghozzák" - mondta Ali Dzsamsidi bírósági szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A 31 éves nőt a teheráni Evin börtönben tartják fogva január óta. Az újságíró három éve rövid ideig dolgozott a BBC-nek, majd az NPR közösségi rádióhálózatnak, illetve a Fox News televíziónak.

Őrizetbe vételekor még azzal vádolták, hogy alkoholt vásárolt, illetve érvénytelen sajtóigazolvánnyal dolgozott újságíróként, múlt héten azonban az iráni ügyészség súlyosbított, azóta azzal vádolják, hogy az Egyesült Államoknak kémkedett.

Az igazságügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az ügy az iráni forradalmi bíróság hatákörébe tartozik, mivel nemzetbiztonságot érintő esetről van szó.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter követelte az újságíró szabadon bocsátását, alaptalannak ítélte az újságíró ellen megfogalmazott vádat.

Dzsamsidi bírálta az amerikai külügy álláspontját. „Az amerikai kormány véleménytalkotása a vádirat ismerete nélkül nevetséges" - fogalmazott. Az ügyről egyébként részleteket nem hoztak nyilvánosságra, Saberi ügyvédje pedig annyit nyilatkozott, hogy nem kapott engedélyt a média tájékoztatására.

Az iráni-amerikai kettős állampolgár Saberi hat évet töltött Iránban, kutatómunkát végzett, és könyvet írt. Szülei április elején érkeztek Iránba, és 20 percre találkozhattak lányukkal. Az ügyvéd annyit azért közölt, hogy a szülők jó hangulatúnak és egészségesnek látták Saberit.