Endre, Elek
16 °C
28 °C

Nem szabotázs okozta Jörg Haider halálos balesetét

2009.04.14. 18:37 Módosítva: 2009-04-14 18:50:09
A politikus 142 km/órával hajtott a baleset előtti pillanatban, vérében 1,8 ezrelék alkoholt találtak.

Hivatalosan lezárták a Jörg Haider halálát okozó autóbaleset vizsgálatát, az ügyészség megállapította: a tragikus balesetet Haider vezetési hibája okozta - állapította meg a klagenfurti ügyészség kedden közzétett jelentése.

Korábban már ismertté vált, hogy a karintiai tartományi elöljáró, a jobboldali-populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke ittas állapotban, a megengedett sebesség kétszeresével, óránkénti 142 kilométerrel száguldott tavaly október 11-én hajnalban, amikor egy előzés után autója letért az úttestről. A kocsi először egy jelzőtáblának, majd egy betonoszlopnak csapódott, azután felborult, többször átpördült, végül a kerekein megállt. A politikus vérében 1,8 ezrelék alkoholt találtak, az Ausztriában megengedett mennyiség 3,6-szorosát.

A vizsgálat most azt is megerősítette, hogy Haider járműve, egy alig háromhónapos, hathengeres Volkswagen Phaeton kifogástalan állapotban volt. Azt a Haider hívei körében megfogalmazott felvetést is cáfolta az ügyészség, miszerint szabotázs okozta volna a karambolt. A boncolási eredmények alapján egy szívinfarktust vagy más betegséget is kizártak a lehetséges okok közül.

A szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedtté vált, ugyanakkor markáns, a hagyományos politizálással szakító és az egyszerű emberek körében rendkívül népszerű 58 éves Haider nős volt, két felnőtt lány apja.