Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Thaiföld egyelőre fellélegezhet

2009.04.14. 13:12
A hétfői véres összecsapások után a thaiföldi tüntetők kedden önként feladták állásaikat, és békésen elvonultak. Az ország egyelőre fellélegezhet, azonban a társadalom megosztottsága továbbra is problémát jelent.

Kedden véget ért a tüntetéssorozat Thaiföld fővárosában, amikor Thakszin Szinavatra korábbi miniszterelnök támogatói feladták a kormányzati hivataloknál berendezett főhadiszállásukat. A biztonsági erők hatvan busszal szállították el a korábbi demonstrálókat a helyszínről, mivel sokan az ország távolabbi részeiből utaztak a fővárosba.

000T TRHkg2286573

A tüntetők vezetői a hétfői összecsapások után a további erőszak elkerülése érdekében vetettek véget egyelőre a tiltakozásnak, és szólították fel távozásra híveiket. Ketten meghaltak, 120-an pedig megsérültek, amikor hétfőn a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel. "Sokan harcolnának és fel is áldoznák magukat, ezért el akartuk kerülni a katasztrófát" - indokolta döntésüket az AFP-nek a tüntetők egyik vezetője.

Az utcák pillanatok alatt kiűrültek, a helyszínen maradt katonákon kívül már csak kiégett buszok és a tüntetők által emelt barrikádok emlékeztetnek az elmúlt napok eseményeire.

Még nincs vége

A 2006-ban puccsal megbuktatott és önkéntes száműzetésben külföldön élő Thakszin Szinavatra támogatói a 2008. decemberében megválasztott Veddzsadzsiva Abhiszit miniszterelnök lemondását követelték.A felmérések szerint Abhiszit megítélése alapvetően kedvező, ugyanakkor Thakszin és követői különösen népszerűek a vidéken élő thai lakosok között.

000T TRHkg2286543

A Reuters elemzői szerint a miniszterelnöknek sikerült előnyösebb helyzetben kikerülnie az első komolyabb politikai erőpróbából, míg a barikádokat emelő és utakat lezáró tüntetők az elmúlt napokban veszítettek népszerűségükből. A BBC szerint többek között éppen ezért döntöttek a tüntetések ideiglenes beszüntetése mellett.

A zavargásoknak várhatóan még nincs vége, ugyanakkor a Reuters szerint néhány hónapig most nem várható újabb nagyszabású megmozdulás. A tüntetések egyébként nagyon veszélyesek az ország gazdaságára nézve, amelynek egyik fontos elemét a turizmus teszi ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?