Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Washington kubai utazási korlátozásokat töröl

2009.04.14. 06:27 Módosítva: 2009-04-14 06:41:33
Obama döntött: a kubai rokonokkal bíró amerikaiak hamarosan utazhatnak, csomagot küldhetnek és pesót is válthatnak. A lépés gyorsíthatja a kommunista rendszer erózióját.

Barack Obama a külügy-, a pénzügy- és a kereskedelmi minisztériumot arra utasította, hogy a lehető leghamarabb szüntessék meg a kubai amerikaiak szigetországi utazására, valamint a pénz és csomagok küldésére vonatkozó korlátozásokat. A kubai kormány még nem reagált a bejelentésre. Havanna állandóan szorgalmazza ugyan a szigetországgal szembeni embargó teljes feloldását, de a múltban mindig gyanakvással fogadta Washington kezdeményezéseit, amelyekben a kubai politikai rendszer fellazítását célzó törekvéseket lát.

Fidel Castro volt elnök ugyanakkor a Cubadebate hivatalos internetes oldalon megjelent cikkében leszögezte: Kuba nem "alamizsnát" kér az Egyesült Államoktól, hanem a blokád feloldását. "A blokádról, a legkegyetlenebb intézkedésről egy szó sem hangzott el" - hangsúlyozta Castro, aki felhívta a figyelmet a blokád feloldását követelő  Amerikán belüli és kívüli mozgalmakról. A kubai forradalom vezetője szerint "megteremtődtek azok a feltételek, amelyek között Obama konstruktív politikát folytathat, véget vetve annak, amely közel fél évszázada csődöt mondott".

Ezzel szemben a szigetország lakossága és az Egyesült Államokban élő kubai közösség kitörő örömmel fogadta Obama intézkedéseit. Közülük sokan abban reménykednek, hogy a korlátozások enyhítése nyomán enyhülésnek indulhat a két ország fagyos viszonya.

A látogatások könnyítése csak azokra az amerikaiakra vonatkozik, akiknek vannak családtagjaik a kommunista országban. Csomagot és humanitárius jellegű küldeményt bárkinek lehet majd küldeni, kivéve a rendszer funkcionáriusait; nem kaphatnak csomagot a havannai kormány tisztviselői és a kommunista párt tagjai.

Az Obama-adminisztráció által - még az elnök bejelentése előtt - kiszivárogtatott információk szerint a korlátozások feloldásának az a célja, hogy segítsen a politikai szabadságra és demokratikus kormányzásra vágyó kubai népnek. Ehhez a korlátozások megszüntetése úgy járulhat hozzá, hogy csökkenti a kubaiak függését a rendszertől. Hírügynökségi jelentések szerint egy nyilatkozatot is kiadnak majd, amelyben felszólítják a kubai kormányt, hogy ne akadályozza a csomagok és a pénz átvételét.

Obama ugyanakkor nem oldja fel a szigetországgal szemben 47 évvel ezelőtt bevezetett amerikai kereskedelmi embargót. Mostani lépésével mindenesetre teljesíti azt a kampányígéretét, hogy szorosabb kapcsolatok kiépítésére, nagyobb nyitottságra törekszik Kubával. A Fehér Ház közlése szerint Obamának az a meggyőződése, hogy előbb fog bekövetkezni a demokratikus fordulat a karibi országban, ha az Egyesült Államok közeledik a kubai néphez és az amerikai rokonokhoz.

Obama lépése évtizedek óta a legjelentősebb amerikai gesztus Kuba irányában. Mint a The Washington Post megjegyezte, a korlátozások eltörlése nem élvez egyöntetű támogatást az Egyesült Államokban: azok, akik George Bush volt elnök politikáját támogatták, úgy érzik, éppen a korlátozások alkalmasak arra, hogy előmozdítsák a politikai fordulatot Kubában.