Gusztáv
3 °C
7 °C

Washington kubai utazási korlátozásokat töröl

2009.04.14. 06:27 Módosítva: 2009-04-14 06:41:33
Obama döntött: a kubai rokonokkal bíró amerikaiak hamarosan utazhatnak, csomagot küldhetnek és pesót is válthatnak. A lépés gyorsíthatja a kommunista rendszer erózióját.

Barack Obama a külügy-, a pénzügy- és a kereskedelmi minisztériumot arra utasította, hogy a lehető leghamarabb szüntessék meg a kubai amerikaiak szigetországi utazására, valamint a pénz és csomagok küldésére vonatkozó korlátozásokat. A kubai kormány még nem reagált a bejelentésre. Havanna állandóan szorgalmazza ugyan a szigetországgal szembeni embargó teljes feloldását, de a múltban mindig gyanakvással fogadta Washington kezdeményezéseit, amelyekben a kubai politikai rendszer fellazítását célzó törekvéseket lát.

Fidel Castro volt elnök ugyanakkor a Cubadebate hivatalos internetes oldalon megjelent cikkében leszögezte: Kuba nem "alamizsnát" kér az Egyesült Államoktól, hanem a blokád feloldását. "A blokádról, a legkegyetlenebb intézkedésről egy szó sem hangzott el" - hangsúlyozta Castro, aki felhívta a figyelmet a blokád feloldását követelő  Amerikán belüli és kívüli mozgalmakról. A kubai forradalom vezetője szerint "megteremtődtek azok a feltételek, amelyek között Obama konstruktív politikát folytathat, véget vetve annak, amely közel fél évszázada csődöt mondott".

Ezzel szemben a szigetország lakossága és az Egyesült Államokban élő kubai közösség kitörő örömmel fogadta Obama intézkedéseit. Közülük sokan abban reménykednek, hogy a korlátozások enyhítése nyomán enyhülésnek indulhat a két ország fagyos viszonya.

A látogatások könnyítése csak azokra az amerikaiakra vonatkozik, akiknek vannak családtagjaik a kommunista országban. Csomagot és humanitárius jellegű küldeményt bárkinek lehet majd küldeni, kivéve a rendszer funkcionáriusait; nem kaphatnak csomagot a havannai kormány tisztviselői és a kommunista párt tagjai.

Az Obama-adminisztráció által - még az elnök bejelentése előtt - kiszivárogtatott információk szerint a korlátozások feloldásának az a célja, hogy segítsen a politikai szabadságra és demokratikus kormányzásra vágyó kubai népnek. Ehhez a korlátozások megszüntetése úgy járulhat hozzá, hogy csökkenti a kubaiak függését a rendszertől. Hírügynökségi jelentések szerint egy nyilatkozatot is kiadnak majd, amelyben felszólítják a kubai kormányt, hogy ne akadályozza a csomagok és a pénz átvételét.

Obama ugyanakkor nem oldja fel a szigetországgal szemben 47 évvel ezelőtt bevezetett amerikai kereskedelmi embargót. Mostani lépésével mindenesetre teljesíti azt a kampányígéretét, hogy szorosabb kapcsolatok kiépítésére, nagyobb nyitottságra törekszik Kubával. A Fehér Ház közlése szerint Obamának az a meggyőződése, hogy előbb fog bekövetkezni a demokratikus fordulat a karibi országban, ha az Egyesült Államok közeledik a kubai néphez és az amerikai rokonokhoz.

Obama lépése évtizedek óta a legjelentősebb amerikai gesztus Kuba irányában. Mint a The Washington Post megjegyezte, a korlátozások eltörlése nem élvez egyöntetű támogatást az Egyesült Államokban: azok, akik George Bush volt elnök politikáját támogatták, úgy érzik, éppen a korlátozások alkalmasak arra, hogy előmozdítsák a politikai fordulatot Kubában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!