Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alakulóban a cseh átmeneti kormány

2009.04.15. 14:50
Bár a pártok eredetileg abban maradtak, hogy a távozó kormány miniszterei nem őrizhetik meg pozíciójukat, az ellenzéki szociáldemokraták megtartanák a pénzügyminisztert. Megvan az új külügyminiszter is, május 9-én hivatalba léphet az új kormány.

Várhatóan megtartja bársonyszékét Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter, értesült a Právo.cz cseh hírportál. A néppárti politikus maradását elsősorban az ellenzéki szociáldemokraták támogatják, de a kormányzó polgári demokraták sem ellenzik. A felek korábban abban egyeztek meg, hogy a Jan Fischer kormányfő vezette ideiglenes szakértői kabinetben a jelenlegi miniszterek nem kapnak helyet. Kalousek maradásának alapvető oka a gazdasági válság, konkrétan az az aggodalom, hogy egy tapasztalatlan miniszter nem lenne képes kezelni a problémákat.

Kalousek az értesüléseket nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni. "Nem szeretném tovább bonyolítani az új kabinet körüli helyzetet. Részvételemről az új kormányban nem kívánok találkozásokba bocsátkozni. Minden elismerés természetesen örvendetes" - mondta.

Fischer átmeneti kormánya várhatóan május 9-én veszi át az ország irányítását Mirek Topolánek kabinetjétől, miután az utóbbi elbukott a baloldali ellenzék által március 24-én kezdeményezett bizalmi szavazáson. Az ideiglenes kormány a tervek szerint az előre hozott választásokig marad hivatalában. A választásokat október 15-ig kívánják megtartani.

A kinevezett és az ügyvezető miniszterelnök kedd óta folyamatosan egyeztet, Topolánek átadja hivatali teendőit Fischernek, míg a pártvezetőségek és szakértői csoportok az új kabinet személyi összetételéről tárgyalnak.

Nem hivatalos prágai források szerint megegyezés született az új külügyminiszter személyéről is. A cseh diplomáciát a következő fél évben várhatóan Jan Kohout, az eddigi külügyminiszter-helyettes fogja irányítani; ő korábban Csehország uniós nagykövete volt. A belügyminiszteri tárca első számú várományosa Martin Pecina, a versenyhivatal elnöke. A védelmi tárca élére Martin Bartákot, az eddigi miniszterhelyettest várják.