Adalbert
13 °C
21 °C

Feltámadt a szélsőséges Nagy-Románia Párt

2009.04.15. 15:02
Összefogtak a román szélsőségesek, Corneliu Vadim Tudor és a juhászból lett milliomos Steua-elnök kiegyezésének eredményeként esélye lehet a Nagy-Románia Pártnak a parlamentbe jutásra az EP-választáson. Az RMDSZ 7 százalékra számíthat.

Bejuthat az Európai Parlamentbe a szélsőjobboldali, magyarellenes Nagy-Románia Párt (PRM), derült ki a legfrissebb romániai közvélemény-kutatásból.

A Realitatea hírtelevízió által rendelt felmérés március 26. és április 5. között, 2430 személy megkérdezésével készült. Eszerint ha jövő vasárnap lennének EP-választások, a kormánykoalíciót alkotó, Emil Boc személyében miniszterelnököt adó Demokrata-Liberális Párt (PD-L) kapná a legtöbb voksot, vagyis a szavazatok 33 százalékát. A koalíció másik tagja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 31 százalékra számíthatna, utána következne az ellenzékben lévő Nemzeti-Liberális Párt (PNL) 15, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 7 százalékkal. Traian Basescu államfő függetlenként induló lánya, Elena Basescu a szavazatok 6 százalékát kapná. A Nagy-Románia Párt (PRM) a felmérés szerint éppen hogy elérné az 5 százalékos küszöböt.

A Corneliu Vadim Tudor nevével fémjelzett, szélsőségesen nacionalista párt a tavaly év végi parlamenti választásokon kiszorult a törvényhozó testületből, de a mostani felmérés nem zárja ki, hogy az Európai Parlamentbe esetleg bejuthat.

Sokan azért is tartják ezt valószínűnek, mert a román szélsőjobb egyesíteni látszik erőit, miután a PRM Gigi Becali, az előzetes letartóztatásban lévő román milliomos számára a második helyet ajánlotta fel választási listáján. A Steaua labdarúgó csapat tulajdonosa a lista második helyét kapja meg Tudor mögött. Becali maga is pártelnök, Új Generáció (PNG) elnevezésű alakulata azonban a PRM-hez hasonlóan nem jutott be az ország parlamentjébe.

Ha tehát egyáltalán van esélye a PRM-nek a bejutásra, az sokak szerint e két személy összefogásának lesz tulajdonítható. Vadim Tudor a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben elsősorban politikai botrányok kavarása és bohózatba illő szélsőséges megnyilatkozásai, magyarellenes megnyilvánulásai révén került a figyelem középpontjába.

Az egykori juhászból milliomossá vált Becalit most azért tartják őrizetben a hatóságok, mert állítólag megverette, majd fogva tartotta luxusgépkocsijának elrablóit, vagyis "önbíráskodást követett el". Olykor útszélinek minősíthető nyilatkozatai azonban sokak tetszését elnyerték. Egyes elemzők szerint a szélsőjobboldali keresztényszociális doktrínát magára öltött, kétes hírűnek tartott üzletember a PRM hagyományos jobboldali nacionalizmusának "giccses kiadását" képviseli.

A román társadalmon belül végbement változásokra enged következtetni ugyanakkor, hogy míg három évvel ezelőtt ez a két személy a népszerűségi lista előkelő helyén szerepelt, a legutóbbi választásokon még a parlamentbe sem juthattak be. Egyes elemzők szerint a nagyobb román pártok "szippantották fel" Vadim Tudor szavazóbázísát azzal, hogy a romániai magyar témát választási okokból maguk is nacionalista felhanggal kezelik mostanában.