Megkezdődött a mumbai terrorista tárgyalása

2009.04.15. 08:21 Módosítva: 2009.04.15. 11:14
Különleges biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg Mumbaiban szerdán annak a fiatalembernek a tárgyalása, akit az indiai nagyvárosban tavaly elkövetett terrorista támadás egyik résztvevőjének tartanak.

Szerdán megkezdődött Mohammad Ajmal Kaszab pere Mumbaiban, de a tárgyalást bizonytalan időre el is halasztották. Ő az egyetlen, akit élve fogtak el abból a tíz terroristából, akik napokig ostromállapotot tartottak fenn Mumbaiban, és merényleteik következtében több mint 160 ember meghalt.

A tárgyalás elhalasztását a per délelőtti kezdete után jelentette be a bíró. A vádlott védője ugyanis állítólag kapcsolatban áll a vád egyik esetleges tanújával "és ez nem tűnik helyesnek" - mondta a bíró. Azt nem közölte, hogy mikor folytatódhat, illetve tulajdonképpen kezdődhet meg a tárgyalás, de a tudósítók úgy vélik, hogy akár már a nap folyamán sor kerülhet erre.

Kaszab ellen az a vád, hogy egy társával a főpályaudvart támadta meg, és ott lövöldözve megölt legkevesebb 50 embert valamint megsebesített több mint százat. Terrorista társait egyébként mind lelőtték végül.

A tárgyalás helyszínének egész környékét teljesen elzárták a forgalom elől, de még kilométerekkel odébb is erősen korlátozták azt. A kerületben lakó 25 ezer ember különleges igazolvánnyal léphet csak be saját utcájába, és még ezután is több ellenőrzésen esnek át.

Külön alagutat fúrtak a börtöncellától a tárgyalóteremig, ami 800 millió forintnak megfelelő összegbe került. A börtönön belül Kaszab celláját szögesdrót-akadályokkal is elválasztották a többi rab részlegétől.

A 21 éves pakisztáni terroristát, ha bűnösnek találják, halálra ítélhetik.  • Tippek
  • Árfolyam