Endre, Elek
16 °C
28 °C

Szabadon engedték a náci táborőrt

2009.04.15. 06:29
Mégsem toloncolják ki egyelőre az Egyesült Allamokból azt az ukrán származású férfit, akinek kiadatását Németország kérte. John Demjanjuk ellen a vád, hogy náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben volt bűnsegéd emberölésben.
demanj2

Szabadon engedték John Demjanjuk feltételezett náci táborőrt, akit az amerikai bevándorlási hatóság ügynökei a férfi külföldi kiadatása érdekében kedd délután már elvittek Ohio állambeli házából, közölte Demjanjuk fia. Ifjabb John Demjanjuk helyi idő szerint kedd este közölte, hogy apját elengedte a hatóság, de azt nem árulta el, hogy apja visszatér-e otthonába.

Kedden délután úgy tűnt, hogy az ukrán származású férfit kiadják Németországnak, ahol bíróság elé állítanák. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság azonban az utolsó pillanatban elrendelte a kitoloncolás leállítását.

A 89 éves Demjanjuk - akárcsak több korábbi esetben - rossz egészségi állapotára hivatkozva kérte a bíróságtól, hogy ne toloncolják ki; azzal érvelt, hogy a deportálás "megalázó bánásmód lenne" vele szemben, az a fizikai és szellemi fájdalom, amelyet a kitoloncolás okozna neki, kínzással érne fel.

A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a második világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben volt bűnsegéd emberölésben. A vád szerint az egykori sobibóri, majdaneki és treblinkai koncentrációs táborok őreként és kínvallatójaként közreműködött különböző országokból deportált zsidók meggyilkolásában.

Az 1951-ben Amerikába bevándorolt, egykori autógyári munkás tagadja, hogy bármi köze lenne a holokauszthoz. Azt állítja, a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt.

Demjanjukot egyszer már halálra ítélték a hetvenes évek végén, Izraelben azzal a váddal, hogy a treblinkai tábor őre volt. Ezt az ítéletet azonban 1993-ban az izraeli Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette, mert nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy ő lett volna az egykori foglyok által "Rettegett Ivánként" emlegetett őr.

A Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ennek ellenére folytatta a kutatást a férfi múltjában. Kiderítették, hogy az SS képezte ki a nácikhoz csatlakozó baltikumi és ukrajnai kollaboránsok táborában, ezután őrként teljesített szolgálatot a majdaneki, a sobibori és a Treblinka II. megsemmisítő táborokban. Az Egyesült Államok emiatt 2002-ben megfosztotta állampolgárságától.