Frigyes
18 °C
24 °C

Új tervet eszelt ki az USA a kalózok ellen

2009.04.15. 21:20
Nagyobb nemzetközi összefogásban és a kalózok javainak befagyasztásában véli megtalálni a szomáliai kalózkodás elleni fellépés kulcsát az amerikai kormány. És Szomáliában is rendet raknának, bár erre egyszer már ráfáztak.

Nagyobb nemzetközi erőfeszítésekre van szükség a szomáliai kalózkodás elleni harcban, ismertette Barack Obama kormányának új, kalózkodás elleni terveit Hillary Clinton a BBC jelentése szerint. Az amerikai külügyminiszter szerint be kell fagyasztani a kalózok vagyonát - már amennyiben a kalózok a megszerzett javakat nemzetközi bankokban tartják -, egyben szükség lenne a nemzetközi kereskedelmi hajózás biztonsági rendszereinek megerősítésére is.

Clinton szerint a szomáliai válság kezelésére is szükség van. Szomáliában 1991 óta nincs központi hatalom, az Egyesült Államok 1993-ban egyszer már kénytelen volt feladni az ország rendbetételére tett kísérleteit.

A rendezés reményében az Egyesült Államok a jövő héten küldöttel képviselteti magát Brüsszelben a szomáliai adományozó értekezleten. A kalózok fő bázisa az amúgy teljesen anarchisztikus Szomáliától gyakorlatilag függetlenedett, javarészt a kalózok által termelt jövedelemből élő és a helyi körülmények között rendezettnek számító Puntföld.

A kalózok az elmúlt napokban fokozták aktivitásukat, az Egyesült Államok érdeklődése azután nőtt meg a térségben, hogy két amerikai hajót is támadás ért, az egyik amerikai kapitányát napokig fogságban tartották a kalózok.