Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Drog, kézigránát, Mexikó

2009.04.16. 17:04
Egy nappal azelőtt, hogy Obama Mexikóba látogat, összecsaptak a katonák és a kábítószercsempészek. Az amerikai elnök egyébként épp azért megy, hogy a drogcsempészet elleni harcról tárgyaljon, miközben Mexikóban tombolnak a kábítószer-kartelek: tavaly 6300 ember halt meg a drogkereskedelem miatt.

Elhagyatott hegyvidékes terepen járőröző katonák állig felfegyverzett banditák csoportjába futottak Mexikó egyik szövetségi államában, írja a a Reforma című lap. A gengszterek tüzet nyitottak, a katonák viszonozták, és tizenkét drogcsempész és egy katona maradt halva a helyszínen. (Egy másik napilap, az El Universal úgy tudja: tízen haltak meg a lövöldözésben, és a kábítószert szállító csempészek kézigránátokat is dobtak a katonákra.)

Az összecsapás egy nappal azelőtt történt, hogy Mexikóba látogat Barack Obama. Az amerikai elnök vendéglátóival főként a drogcsempészet elleni közös harc fokozásának a lehetőségeit tárgyalja meg. A közép-amerikai országban tavaly mintegy 6300 ember halt meg drogharcokban, és az erőszakos cselekmények átterjedtek az Egyesült Államok területére is.

Az Obama-kormányzat bőkezűen segíti déli szomszédját a jól felfegyverzett és szervezett drogkartellek elleni harcban. Például megerősítette mexikói határvidéke őrzését annak érdekében, hogy a csempészek ne jussanak Egyesült Államokból származó fegyverekhez.