Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendőrök várják a szélsőségeseket Szlovákiában

2009.04.16. 12:45
Készül a szlovák rendőrség a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) interneten bejelentett szlovákiai tagtoborzására - erősítette meg Martin Korch rendőrségi szóvivő csütörtökön a pozsonyi SITA hírügynökségnek.

A világhálón közzétettek szerint a HVIM április 22-én Füleken, április 23-án Szepsiben, április 24-én pedig Kassán tart tagtoborzót. "A rendőrség fokozott figyelemmel kíséri ezt a tevékenységet" - jelentette ki a szóvivő.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a közelmúltban élesen bírálta a HVIM szlovákiai tevékenységét, s felszólította a rendőrséget, hogy kísérje figyelemmel a szervezetet. Fico szerint a HVIM márciusban Dunaszerdahelyen és Somorján is tartott tagtoborzót. Azt nem lehet tudni, hány szlovák állampolgár lépett be a szervezetbe, és Fico sem mondott számokat.

A kassai városi rendőrség ezzel összefüggésben már felvette a kapcsolatot az országos rendőrséggel. "Konkrét megelőző jellegű biztonsági intézkedésekben egyeztünk meg" - nyilatkozta a hírügynökségnek Jaroslav Vrábel, a városi önkormányzat kommunikációs osztályának vezetője. Az intézkedésekről konkrétumokat nem volt hajlandó elárulni.

Füleken a tervezett toborzásról semmit sem tudnak. "A szervezet (HVIM) részéről az adott időpontra egyelőre semmiféle nyilvános gyülekezési akcióra vonatkozó kérelmet nem jelentettek be" - állítja Agócs József polgármester. Megjegyezte: ha bármiféle engedély nélküli rendezvényt akarnának tartani, a hatóságok készek a beavatkozásra.

Szepsi önkormányzata a SITA megkeresésére nem reagált.
A szlovák kormányfő egy múlt heti sajtóértekezleten hívta fel ismételten a figyelmet arra, hogy a HVIM és a Magyar Gárda tagokat toboroz Szlovákiában. Fico szerint ezek az emberek szélsőségesek, nem ismerik el az államhatárokat, és "legszívesebben egy kanál vízben megfojtanák Szlovákiát". Megjegyezte, hogy a szlovák nemzetbiztonsági hivatal figyelemmel kíséri a magyar szélsőségesek tevékenységét.