Friderika
9 °C
18 °C

Rendőrök várják a szélsőségeseket Szlovákiában

2009.04.16. 12:45
Készül a szlovák rendőrség a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) interneten bejelentett szlovákiai tagtoborzására - erősítette meg Martin Korch rendőrségi szóvivő csütörtökön a pozsonyi SITA hírügynökségnek.

A világhálón közzétettek szerint a HVIM április 22-én Füleken, április 23-án Szepsiben, április 24-én pedig Kassán tart tagtoborzót. "A rendőrség fokozott figyelemmel kíséri ezt a tevékenységet" - jelentette ki a szóvivő.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a közelmúltban élesen bírálta a HVIM szlovákiai tevékenységét, s felszólította a rendőrséget, hogy kísérje figyelemmel a szervezetet. Fico szerint a HVIM márciusban Dunaszerdahelyen és Somorján is tartott tagtoborzót. Azt nem lehet tudni, hány szlovák állampolgár lépett be a szervezetbe, és Fico sem mondott számokat.

A kassai városi rendőrség ezzel összefüggésben már felvette a kapcsolatot az országos rendőrséggel. "Konkrét megelőző jellegű biztonsági intézkedésekben egyeztünk meg" - nyilatkozta a hírügynökségnek Jaroslav Vrábel, a városi önkormányzat kommunikációs osztályának vezetője. Az intézkedésekről konkrétumokat nem volt hajlandó elárulni.

Füleken a tervezett toborzásról semmit sem tudnak. "A szervezet (HVIM) részéről az adott időpontra egyelőre semmiféle nyilvános gyülekezési akcióra vonatkozó kérelmet nem jelentettek be" - állítja Agócs József polgármester. Megjegyezte: ha bármiféle engedély nélküli rendezvényt akarnának tartani, a hatóságok készek a beavatkozásra.

Szepsi önkormányzata a SITA megkeresésére nem reagált.
A szlovák kormányfő egy múlt heti sajtóértekezleten hívta fel ismételten a figyelmet arra, hogy a HVIM és a Magyar Gárda tagokat toboroz Szlovákiában. Fico szerint ezek az emberek szélsőségesek, nem ismerik el az államhatárokat, és "legszívesebben egy kanál vízben megfojtanák Szlovákiát". Megjegyezte, hogy a szlovák nemzetbiztonsági hivatal figyelemmel kíséri a magyar szélsőségesek tevékenységét.