Endre, Elek
16 °C
28 °C

Szomáliai kalózok beperelték a német kormányt

2009.04.16. 17:28
A banditák szerint emberhez méltatlan körülmények között tartják őket fogva. A berlini külügyminisztérium képtelenségnek tartja a pert, úgy vélik, csak néhány feltűnési viszketegségben szenvedő ügyvéd akciójáról van szó.

Szomáliai kalózok perben követelik, hogy ne Kenyában, hanem Németországban állítsák őket bíróság elé egy német teherhajó elleni támadásuk miatt.

A kilenc kalóz állig felfegyverkezve megtámadott márciusban egy német kereskedelmi hajót Afrika szarva térségében, de a német haditengerészet alakulatai megakadályozták a vízi jármű elrablását, és elfogták a tengeri rablókat. Az európai uniós Atalanta művelet keretében nyolc európai (francia, német, olasz és spanyol) hadihajó védi a kereskedelmi hajókat a kalóztámadásoktól, és biztosítja a hajózási útvonalakat Afrika keleti partjainak térségében.

Az elfogott és a kenyai hatóságoknak átadott kalózok keresete szerint "emberhez méltatlan, sőt életveszélyes" az elhelyezésük a mombasai börtönben, ezért "nem volt jogszerű" átadásuk a kenyai hatóságoknak. Egy majna-frankfurti ügyvédi iroda nyújtotta be a keresetet a Kenyában fogva tartott kilenc tengeri rabló egyikének nevében.

A német külügyminisztérium visszautasította azt a keresetben megfogalmazott vádat, amely szerint a német hatóságok az emberi jogok kenyai helyzetét nem is vizsgálva adták át a gyanúsítottakat a kenyai hatóságoknak. A minisztérium egy szóvivője utalt arra, hogy megállapodás van érvényben az Európai Unió és Kenya között az Afrika keleti partjainak térségében elfogott kalózok átadásáról.

A berlini külügyminisztérium névtelenül nyilatkozó munkatársainak nem hivatalos vélekedései szerint annyira képtelen a perindítás ebben az ügyben, hogy valószínűleg nem is a kalózok, hanem a képviselőikként fellépő német ügyvédek kezdeményezéséről, "önreklámjáról" van szó, ezzel a "színjátékkal" akarják felhívni magukra a figyelmet. Már az is gyanús önmagában, hogyan kerít hamarjában egy mombasai fogdában ülő szomáliai kalóz német ügyvédet - mondták a névtelenül nyilatkozók.

A kenyai igazságszolgáltatás a jövő hétre tűzte ki a kilenc tengeri rabló mombasai perének kezdetét.