Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Újra felbukkant a magyar szál a fegyverlobbista gróf ügyében

2009.04.16. 16:16 Módosítva: 2009-04-16 16:25:49
Egy titkos brit jelentés szerint Alfons Mensdorff-Poully Magyarországon is korrumpálta a beszerzéseket.

Osztrák, cseh és magyar fegyverzeti beszerzésekkel kapcsolatos megvesztegetés gyanúját fogalmazza meg Alfons Mensdorff-Poullyval szemben egy osztrák sajtóértesülés szerint egy tavaly júliusi titkos brit jelentés.

A Format című hetilap cikke szerint a birtokukba jutott, 2008. július 25-i keltezésű, 30 oldalas feljegyzést a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit szerv, az SFO küldte az osztrák belügyminisztériumnak.

Az újság szerint a dokumentumban többek között az szerepel: az SFO-nak "alapos oka van feltételezni", hogy a British Aerospace (BAE) fegyverkonszern az Ausztriában jelenleg csalás, megvesztegetés és pénzmosás gyanújával vizsgálat alatt álló Mensdorf, mint képviselője segítségével "korrumpálta a beszerzési eljárásokat Ausztriában, Magyarországon és Csehországban".

2007 vége óta tart a nyomozás

Mensdorff-Pouilly az Eurofighter- és a Gripen-gépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aero Space (BAE) fegyverkonszern tanácsadójaként tevékenykedett. A gróf ellen 2007 vége óta nyomoznak a brit és svéd hatóságok. Azzal gyanúsítják, hogy megbízója, a BAE érdekében politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában. Az előbbiben a Gripenek megvételét igyekezett előmozdítani, az utóbbiban az Eurofighterek ügyét egyengette. Az osztrák és a svéd sajtó korábban magyar szálat is emlegetett.

gripen

Az osztrák bűnüldöző szervek tavaly kapcsolódtak be az arisztokrata elleni vizsgálatokba. Londoni megkeresésre tavaly szeptemberben házkutatásokat tartottak a lobbista bécsi irodáiban és a magyar határ közelében fekvő palotájában. Októberben pedig maguk a brit hatóságok vették őrizetbe, kihallgatták, majd rövid idő után elengedték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!