Aliz
6 °C
14 °C

A jövő héten temetik az Irakban agyonlőtt magyart

2009.04.17. 08:10 Módosítva: 2009-04-17 08:15:34
Kedden temetik a nagyradai temetőben Bogdán Tibort, akit feltehetőleg egy amerikai katona lőtt agyon Irakban. Bogdán gépkocsivezetőként dolgozott, munkavégzés közben érte a halálos lövés. Az eset körülményei tisztázatlanok, az Egyesült Államok még mindig nem tájékoztatta a magyar külügyet a történtekről.

Kedden temetik el Bogdán Tibort, a 36 éves korában egy iraki amerikai bázison agyonlőtt magyar munkavállalót. A hozzátartozói által a Zalai Hírlapban megjelentetett gyászhír szerint az "iraki hős és katonai munkatárs", aki "titokzatos, tragikus körülmények között" halt meg, a nagyradai temetőben nyugszik majd.

A férfi földi maradványait a múlt hét végén szállították Nagykanizsára. Bogdán Tibort, aki teherautó-vezetőként a Toifor alkalmazásában állt, március 26-án fejbe lőtték Tádzsiban, Bagdad külvárosában, az amerikai támaszponton.

A Toifor közleménye szerint munkatársukat munkavégzés közben, a táborban érte a halálos lövés, a feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

Az amerikai erők április elején közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót.

Az amerikai hatóságok a Külügyminisztérium szombati tájékoztatása szerint hivatalosan még nem tájékoztatták a magyar felet a halál körülményeiről. A Külügyminisztérium már többször sürgette, hogy az Egyesült Államok soron kívül, hivatalosan is erősítse meg a hírt, miszerint az egyik iraki amerikai támaszponton életét vesztette egy magyar állampolgár, továbbá azt, hogy a washingtoni kormányzat adjon részletes tájékoztatást a körülményekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?