16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Belső vérzés végzett a férfivel, akit a G20-tüntetésen bántalmaztak

2009.04.17. 23:14 Módosítva: 2009.04.17. 23:16
A negyvenhét éves Ian Tomlinson éppen hazafelé tartott, amikor beleszaladt a londoni G20-csúcstalálkozó előtti tüntetésbe. Egy rendőr durván ellökte, majd rosszul lett és meghalt. Az első szakvélemény szívinfarktusban jelölte meg a halál okát. Az új eredmény után emberölés gyanújával hallgatták ki a rendőrt.

Az első vizsgálati eredményekkel ellentétben nem szívroham, hanem hasüregi vérzés okozta annak a férfinak a halálát, akit rendőri támadás ért az április eleji londoni G20-csúcstalálkozót kísérő tüntetésen. Ez a pénteken nyilvánosságra hozott új kórbonctani szakvéleményből derül ki. A férfit bántalmazó rendőrt máris kihallgatták emberölés gyanújával a BBC beszámolója szerint.

Durván ellökte egy rendőr

A húsz legnagyobb ipari és fejlődő ország állam- és kormányfői április 2-án tartottak válságkezelő értekezletet Londonban. A rendezvény előtt és alatt különböző antikapitalista, anarchista és környezetvédő csoportok rendeztek több ezres tüntetéseket.

A 47 éves Ian Tomlinson újságárus az értekezlet előestéjén, a londoni Cityben halt meg. A The Guardian által a múlt héten megszerzett amatőr felvételen látszik, hogy egy rendőr, hátulról nagy erővel ellöki a férfit, aki elzuhan, és beveri a fejét a járdán.

Csak hazafelé tartott

Tomlinson a munkahelyéről, egy közeli újságos boltból tartott hazafelé, és semmi köze nem volt a tüntetésekhez. Fellökése után néhány indulatos szót váltott a rendőrökkel, utána felállt és továbbindult, ám néhány perc múlva, az utcán összeesett, majd nem sokkal később, a helyszínre hívott mentőautóban meghalt.

Az első szakvélemény szívinfarktusban jelölte meg a halál okát, ám a második vizsgálatról pénteken kiadott közlemény szerint a boncolás során nagy mennyiségű vért találtak az áldozat hasüregében, vagyis belső vérzés lépett fel. Ennek okát hivatalosan egyelőre nem állapították meg.

150 hivatalos panasz érkezett

A G20-csúcs biztonságára ügyelő Scotland Yard-egységek rendfenntartó tevékenységét igen sok bírálat éri azóta is. A pénteki adatok szerint 150 hivatalos panasz érkezett rendőri atrocitások miatt.

Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka a héten bejelentette, hogy kezdeményezte a rendőrség rendbiztosítási gyakorlatának általános felülvizsgálatát, mivel a videofelvételeken látható akciók némelyike "egyértelműen aggályos", és alapos kivizsgálást igényel.

Az utóbbi évek legnagyobb feltűnést keltő, rendőri fellépéshez kötődő halálesete a Londonban 2005 nyarán elkövetett merényletsorozat után történt, amikor a Scotland Yard egyik terrorellenes osztaga a londoni metróban tévedésből agyonlőtt egy ártatlan brazil állampolgárt.  • Hírek
  • Hírek