Délutánra kiderülhet, hogy magyarokat lőttek-e le Bolíviában

2009.04.17. 07:58 Módosítva: 2009.04.17. 08:00
Még mindig nem tájékoztatták a magyar illetékeseket a bolíviai hatóságok az állítólagos merényletkísérlet meghiúsítása során lelőtt állítólag magyar állampolgárok ügyéről. A legfrissebb hírek szerint inkább horvát vagy bolgár áldozatai lehetnek a bolíviai biztonságiak akciójának.

Várhatóan délutánra lesznek új információk arról, hogy valóban lelőttek-e két magyart Evo Morales bolíviai elnök testőrei. Bolívia újszocialista államfője csütörtökön közölte, hogy testőrei meghiúsítottak egy merényletkísérletet, melynek során az első hírek szerint két magyar állampolgárt lelőttek, kettőt őrizetbe vettek.

A későbbi híradásokban már kevesebb szó esik az állítólagos merénylők magyarságáról, a legfrissebb hírek szerint az áldozatok horvátok vagy bolgárok lehettek, a letartóztatottak egyike ír, a másik nemzetisége pedig meghatározatlan.

Magyarországnak nincs nagykövetsége Bolíviában, az országban az argentínai magyar nagykövetség lát el konzuli feladatokat. A külügyminisztérium három szálon kezdte meg az információgyűjtést, az argentínai konzul mellett a venezuelai magyar diplomáciai képviselő és a bolíviai tiszteletbeli konzul is tájékozódik.

A bolíviai hatóságok továbbra sem tájékoztatták hivatalosan a magyar felet, és magánszemélyek sem jelentkeztek a külügyminisztériumnál az ügyben.

A bolíviai rendőrfőnök csütörtökön jelentette be, hogy két magyart és egy bolíviait lelőttek az Evo Morales bolíviai elnök ellen tervezett merénylet felszámolása közben. A Caracasban tartózkodó Evo Morales elnök maga úgy számolt be az esetről, hogy még előző nap adott utasítást a külföldi zsoldosok és bűntársaik letartóztatására, és csütörtökön kapta azt a tájékoztatást, hogy Santa Cruz városban, egy szállóban félórás lövöldözés volt. A tűzharcban három ember meghalt, további kettőt letartóztattak.

Evo Morales azt mondta, hogy az összeesküvők ő életére törtek, valamint az alelnököt és egy minisztert akartak meggyilkolni.

Mindazonáltal az állítólagos merénylet körülményei kimondottan gyanúsak. Az indián származású, államosítási és a társadalmi vagyon újrafelosztásának terveivel hatalomra került Morales az ország keleti, síkvidéki részein kifejezetten népszerűtlen, uralma az ország szétesésével fenyeget. Santa Cruz, ahol az állítólagos merénylet készült, ellenzékének legfőbb központja.  • Hírek
  • Hírek