Jusztina
10 °C
27 °C

Elise sorsa jogi útvesztőbe került

2009.04.17. 15:12 Módosítva: 2009.04.17. 15:26
Szinte megoldhatatlan helyzet elé állította a jogászokat a francia apa és az orosz anya háborúja. A budapesti orosz nagykövetség szerint a hétfőn elfogott Belenykaját kemény körülmények között tartják fogva.
elise

Moszkvában orosz-francia jogi konzultációk kezdődtek a kis Elise Belenykaja-André ügyében, orosz részről a külügyminisztérium konzuli osztályának szakértői vannak jelen - jelentették be a moszkvai külügyminisztériumban.

Az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szintén pénteken közölte: a kislányt tavaly ősszel Franciaországba vivő apa ellen indított büntetőeljárás kissé elaludt, de most újra intenzíven dolgoznak rajta. Jogászok szerint nincsen olyan orosz jogszabály, amelynek alapján a gyermekét magával vivő szülőt felelősségre lehetne vonni, de a kislányt tavaly állítólag két ismeretlen vitte el a gyerekfelügyelőtől, akit bántalmaztak is. Alekszandr Basztrikin, a nyomozati bizottság vezetője elmondta: bizonyítékokat gyűjtenek, hogy körözést adhassanak ki Jean-Michel André ellen.

Budapesten is tájékozódnak

Anatolij Kucserena neves ügyvéd, a közvélemény közvetítésére a Kreml által létrehozott Társadalmi Kamara tagja újra elmondta, hogy a jövő hét elején Budapestre és Franciaországba indul tájékozódni.

A Társadalmi Kamara közölte: felügyelete alá vonta az apa elleni büntetőeljárást.

Közben jogilag egyre bonyolultabbá válik az ügy: először úgy tűnt, elvált szülők viszálykodnak a gyerek miatt, akit a francia bíróság az apának, majd anyja által történt elrablása után egy orosz bíróság - jogellenesen - az anyának ítélt. Kiderült azonban, hogy a szülők nem váltak el. Az apa gyermekelhelyezési keresetet adott be hazájában, és a francia bíróság ideiglenesen az apánál helyezte el a kislányt. A válókeresetet Moszkvában adta be Belenykaja, de a bíróság nem tárgyalta, mivel a felek nem jelentek meg.

Georgij Tyurin, Belenykaja ügyvédje, az Apák és Gyermekek nevű társadalmi szervezet elnöke szerint az apa is beadta a válókeresetet, de Franciaországban. Tyurin azt is elmondta: a korábbi hírekkel ellentétben nem létezik olyan orosz bírósági döntés, amely az anyának ítélte volna a kis Elise-t.

Kijelentette: nincs esély rá, hogy Belenykaja hamarosan visszatérjen Oroszországba. Ez csak hosszadalmas jogi eljárás alapján lehetséges, erről a magyar bíróságnak kell majd döntenie. Ehhez a magyar jogászoknak feltétlenül rendelkezésre kell bocsátani az orosz részről felhozott bizonyítékokat is.

Alapvető eltérések a két rendszerben

Több jogász felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva nem csatlakozott az ilyen ügyekre vonatkozó nemzetközi konvencióhoz, és hogy Oroszország és Franciaország között nincs érvényes jogsegély-egyezmény sem, és komoly jogi problémát jelent a két ország vonatkozó jogszabályai közötti számos alapvető eltérés is.

Hasonló problémákkal küzdő szülők az Eho Moszkvi rádióban nyilatkozva egyetértettek abban, hogy az orosz jogrend nem illeszkedik megfelelő módon az európaihoz, ezért a gyermekelhelyezési ügyekben gyakorlatilag semmit nem lehet elérni.

Jean-Michel André a Komszomolszkaja Pravda című orosz lapban pénteken közölt interjúban azt mondta: visszavonhatja ugyan az anya elleni panaszát, de ettől az eljárás folytatódik, hiszen bűncselekmény történt. Úgy vélte, folytatni kell az együttműködést az orosz féllel.

A budapesti orosz nagykövetség közlése szerint Belenykaját igen kemény körülmények között tartják fogva, de nem emelt panaszt, s ügyvédje azon fáradozik - jó kilátásokkal -, hogy egy 16 személyes cellából egy háromszemélyesbe helyezzék át.