Tekla
5 °C
19 °C

Megmenthették volna az összedőlt házakat

2009.04.17. 10:09 Módosítva: 2009.04.17. 10:44
Abruzzo polgári védelmi szolgálatának szakemberei már 2005-ben figyelmeztették a tartományi és helyi illetékeseket, hogy egy komolyabb földrengés súlyos pusztításokat okozhat épületek tucatjaiban azok instabilitása miatt - ez derül ki abból a dossziéból, amelyet jelenleg a l'aquilai ügyészség vizsgál.

A Corriere della Sera című milánói lap által pénteken idézett dossziéban az erősen veszélyeztetett épületek között számos olyan szerepelt, amely az április 6-i fölrengésben összeomlott vagy erősen megrongálódott. Ilyen volt például a San Bernardinó-i De Amicis általános iskola, a l'aquilai Ifjúság Háza és a tartományi főváros, San Salvatore kórháza. A dossziét összeállító mérnökök és technikusok azt is leírták részletesen, hogy az egyes épületeken mit és hogyan kellene megerősíteni, de a javításokat nem végezték el. A földrengés okozta károk a legtöbb esetben szinte pontosan igazolták az előzetes félelmeket. Az ügyészség jelenleg azt próbálja megállapítani, hogy kik követték el a végzetes mulasztásokat.

Közben 295-re emelkedett a földrengés halálos áldozatainak száma: egy 19 éves fiatalember csütörtök este egy római kórházban belehalt sérüléseibe. A 11 napja tartó utórezgések péntekre virradóra is folytatódtak Abruzzo és Lazio tartományokban. Ez utóbbiban, Rieti városában csütörtökön este evakuálták egy veszélyesen megroggyant épület 14 lakosát. A polgári védelem időközben felfigyelt arra, hogy a földrengésben is érintett Campotosto település melletti tóra épített gát alján repedés húzódik. Bár parancsnoka szerint jelenleg nincs ok a riadalomra, a folyamatos szeizmikus mozgások miatt elrendelték a gát szigorú ellenőrzését. Katasztrofális következményekkel járna ugyanis, ha az április 6-ihoz hasonló erősségű, esetleges újabb földrengés epicentruma éppen a gát alatt lenne, írta a római La Repubblica.