Valter
16 °C
31 °C

Eltemették Rózsa-Florest

2009.04.18. 15:17 Módosítva: 2009-04-18 20:49:39
Szülővárosában helyezték végső nyugalomra a csütörtökön lelőtt bolíviai-magyar kalandort. Az elfogott Tóásó Elődöt és Mario Tadicot várhatóan átszállítják egy másik börtönbe, mert a szökésüktől tartanak. Az elnök elleni akciót egy horvát származású üzletember pénzelhette, írja a helyi sajtó.

A bolíviai Santa Cruzban előző nap hajnalban végrehajtott kommandóakció három külföldi halottja közül pénteken eltemették Rózsa-Flores Eduardót, míg két társa, Magyarosi Árpád és Dwyer Michael Martin holtteste egyelőre a sorsára vár - jelentette szombaton az El Deber című bolíviai lap online kiadása.

Terrorista sejtről ír a helyi sajtó

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül támadtak Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén megszállt csoportra. Az akcióban - amelyet utóbb egy Evo Morales elnök meggyilkolására felesküdött terrorista sejt felszámolásaként tálaltak - lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert; letartóztatták továbbá a horvát Mario Tadicot és a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt.

Mint az El Deber írta, Rózsa-Flores holttestét a családtagjai kikérték és eltemették Santa Cruz (a férfi szülővárosa) fő temetőjében. Az ír és a "román-magyar" fiatalember maradványaival a halottasház illetékesei egyelőre várnak, hogy az ügyükben illetékes diplomaták a helyszínre érkezzenek, mert meg akarják vizsgálni. Minthogy azonban hűtés nincs a halottasházban, sokáig nem várnak - közölte egyikük.

Szökéstől tartanak

A bolíviai lap másfelől arról adott hírt, hogy az ügyészség kérte: Tadicot és Tóásót szállítsák el Chonchocoro börtönébe, mert a San Pedro-i, ahol tartózkodnak, nem elég biztonságos, "és a tapasztalt katonák megszökhetnek".

A nyomozást végző ügyészi stáb szűkszavúan annyit mondott, hogy sikerült felgöngyölíteniük a csoport tevékenységét, amelynek célja terror kiprovokálása volt "egy nagyobb horderejű céllal", amelyet azonban nem fedtek fel. A jelek szerint - írta az újság - sikerült információkat nyerni a szállodában talált számítógépből. Ezenkívül térképeket, különféle dokumentumokat, informatikai eszközöket találtak a kommandósok, de részleteket a hatóságok addig nem közölnek, amíg "az értelmi szerzőket teljesen nem azonosították".

Tóásó és Tadic
Tóásó és Tadic

Péntek délután Tadicot és Tóásót kihallgatták - kit-kit védője jelenlétében - közölték a hatóságok, de azt nem erősítették meg, hogy a letartóztatottak bevallották volna, miszerint ők hajtották végre a szerdai merényletet Julio Terrazas bíboros háza ellen. Ezt a támadást a helyi hatóságok ennek a csoportnak tulajdonítják.

Egy horvát üzletember állhat a háttérben

Közben a Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora egy horvát származású bolíviai üzletembert vádolt meg annak a "terrorista összeesküvés" megszervezésével.

Ricardo Diaz szenátor szerint a Santa Cruzban élő Branko Marinkovic állt az akció mögött, ő volt a szervezkedés értelmi szerzője - jelentette a horvát HINA hírügynökség a Los Tiempos című bolíviai lapra hivatkozva.

Morales elnök már tavaly azzal vádolt több Santa Cruz-i politikust és üzletembert, hogy erőszakos tüntetéseket szerveztek ellene, igyekeztek destabilizálni kormányát. Név szerint is említette Marinkovicot.

Eduardo Rózsa-Flores
Eduardo Rózsa-Flores

Víctor Hugo Escóbar, a bolíviai rendőrség országos parancsnoka azt mondta a bolíviai állami televízióban, hogy Rózsa-Flores Eduardo volt "a Morales meggyilkolását tervező banda" vezetője. Rózsa-Flores egy Bolíviában élő unokatestvére határozottan tagadta, hogy rokona terrorista lett volna, azt mondta, hogy filmkészítés céljából látogatott Santa Cruzba - jelentette a bolíviai média.

Vadásznak a horvátokra?

Pánik lett úrrá a Bolíviában élő horvátokon, úgy érzik, célkeresztbe kerültek, írja az index.hr. Mivel Morales elnök legfőbb riválisa horvát származású, azzal próbálja őt ellehetetleníteni, hogy utasítására az állami televízió gyakorlatilag háborús bűnösökként tünteti fel a népet. A mostanában vetített rövidfilmek azt sugallják, hogy a horvátok Bolívia megosztására készülnek, és ugyanazt a sorsot szánják neki, mint Jugoszláviának a kilencvenes években.

Branko Marinkovic biztonságos helyre menekült, egy név nélkül nyilatkozó Santa Cruz-i horvát pedig azt mondta, a városban terjengő szóbeszéd szerint a terrorista-sztorit Morales kormánya találta ki.