Orbán
15 °C
23 °C

Észak-Korea tárgyalna Dél-Koreával

2009.04.18. 08:21 Módosítva: 2009-04-18 08:27:53
Észak-Korea megbeszélést javasolt Dél-Koreának közösen működtetett ipari parkjukról, miközben a két ország között növekszik a feszültség az észak-koreai rakétafelbocsátás miatt - közölte szombaton egy szöuli tisztségviselő. Ez azon ritka alkalmak egyike, amikor Phenjan tárgyalási ajánlattal keresi meg Szöult.

Észak-Korea már több mint egy éve nem lépett hivatalos kapcsolatba déli szomszédjával. Az észak-koreai Keszong városban található ipari park a két ország legutóbbi jelentős közös vállalkozása és Phenjan legfőbb devizaforrása.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy Észak-Korea miről akar tárgyalni. A Dong-a Ilbo című szöuli lap úgy értesült, hogy Phenjan arról a dél-koreai munkásról szeretne megbeszélést folytatni, akit március vége óta nem engednek el az ipari parkból, mert állítólag elítélte az észak-koreai kommunista rendszert.

Az ipari parkban dél-koreai cégek tucatjai - dél-koreai alkalmazottak mellett - mintegy 38 ezer észak-koreai munkást foglalkoztatnak. A parkot a két Korea közösen működteti, pedig elvileg még mindig hadiállapot van közöttük, mert 1950-1953 közötti háborújuk csak fegyverszünettel és nem békekötéssel zárult. Phenjan az elmúlt hónapokban lezárta a határt a parkba tartó dél-koreai munkások előtt.

A két Korea között kiéleződött a feszültség azután, hogy Észak-Korea április 5-én nagy hatótávolságú rakétát lőtt fel, amellyel állítása szerint távközlési műholdat bocsátott fel az űrbe. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elítélte a szerinte BT-határozatba ütköző rakétaindítást. Phenjan válaszul bejelentette, hogy újra üzembe helyezi leállított nukleáris létesítményeit és kivonul az atomprogramja leszereléséről folytatott hatoldalú tárgyalásokról.