Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Fogy a Magyar Koalíció Pártja

2009.04.18. 15:19
Belső viták apasztják a felvidéki magyar szervezetet.

Tizenkilencen léptek ki a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjából (MKP) a párt pénteki lévai járási konferenciája után - közölte szombaton Andruska Csilla, a járási pártvezetőség volt alelnöke, aki szintén a távozók között van.

Szerinte a kilépő személyek elégedetlenek a járási pártelnök munkájával. Ugyanakkor az sem tetszett nekik, hogy a járási konferencián megjelent Csáky Pál, az MKP elnöke nem válaszolt az általuk feltett kérdésekre.

"Nem volt egyszerű döntés, mert hosszú éveken keresztül áldozatkészen dolgoztunk a pártért" - magyarázta a helyzetet Andruska. Elmondta: a kilépők között van a párt lévai városi képviselője, valamint az egyik település eddig MKP-s polgármestere. "Ez komoly jele annak, hogy a párton belül nő az elégedetlenség" - hangsúlyozta Andruska.

Kedden elhagyta az MKP-t Simon Zsolt szlovákiai magyar parlamenti képviselő, volt mezőgazdasági miniszter. "Bejelentem, hogy kilépek az MKP-ból. Visszaadom valamennyi pártbeli megbízatásomat, így a besztercebányai megyei elnökséget, a rimaszombati járási elnökséget és tagságomat az MKP országos tanácsában" - közölte Simon Zsolt a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján kedden. Hozzátette: ezentúl független képviselő lesz. Simon Zsolt döntését többek között Csáky Pál elnök vezetési stílusával indokolta.

Léván azok léptek ki az MKP-ból, akiket "a Simon Zsolthoz kötődő belső ellenzékként határozott meg a szlovák sajtó" - írja az MKP mai vezetéséhez közel álló Felvidék.ma szlovákiai magyar hírportál.

Az MKP elnöksége hétfőn ülésezik, de Simon Zsolt ügye nincs napirenden. "Simon már nem téma a pártban" - jelentette ki Duray Miklós, a párt stratégiai alelnöke. Duray úgy látja, hogy Simon Zsolt példáját az elnökség tagjai közül senki sem fogja követni.

Simon Zsolt, szlovákiai magyar parlamenti képviselő, volt mezőgazdasági miniszter kilépése az MKP parlamenti frakciójából és a pártból Szlovákiában vegyes visszhangot váltott ki.