Árpád
-2 °C
4 °C

Sarkozy európai kollégáit fikázta egy villásreggelin

2009.04.18. 15:01
Lehet, hogy Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő nem valami intelligens, de ismerek embereket, akik nagyon intelligensek voltak, mégsem jutottak be az elnökválasztás második fordulójába, mondta Nicolas Sarkozy egy francia parlamenti képviselőkkel tartott villásreggeli. Obamáról azt mondta: karizmatikus politikus, de "még egy minisztériumot sem vezetett, mielőtt megválasztották".

Részben derültséget, részben bosszúságot okozott Madridban egy francia médiajelentés, amely idézte Nicolas Sarkozy francia elnök más államok vezetőire, köztük a spanyol miniszterelnökre tett állítólagos megjegyzéseit. A Libération című baloldali lap szerint a francia államfő megjegyzéseket tett amerikai és európai szövetségeseire egy villásreggelin, amelyet francia parlamenti képviselők társaságában költött el.

Egy szocialista képviselő állítólag nem épp elismerő hangon beszélt José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfőről, s a lap szerint Sarkozy így reagált szavaira: "Lehet, hogy (Zapatero) nem valami intelligens, de ismerek embereket, akik nagyon intelligensek voltak, mégsem jutottak be az elnökválasztás második fordulójába. (A lap szerint itt Lionel Jospinre, a 2002-es francia elnökválasztás szocialista jelöltjére célzott.)

"Politikai pályafutásom során gyakran győztem le olyan embereket, akiket okosabbnak tartottak nálam, és akiknek jobb tudományos eredményei voltak, mint nekem... Egy demokráciában az a fontos, hogy újraválasszák az embert. Nézzék csak meg (Silvio) Berlusconit (az olasz kormányfőt), őt háromszor újraválasztották" - idézte a francia lap az államfő állítólagos megjegyzéseit.

A Libération szerint Sarkozy dicsérte Barack Obama amerikai elnök intelligenciáját és karizmáját, de úgy vélekedett, hogy "nincs mindig meg benne a kellő határozottság és hatékonyság". Ezt részben arra vezette vissza, hogy Obama "még egy minisztériumot sem vezetett, mielőtt megválasztották".

Angela Merkel német kancellárról azt mondta a lap szerint: nem tehetett mást, mint hogy csatlakozott az ő (mármint Sarkozy) kezdeményezéséhez, amelyben az autógyárak és a bankszektor támogatását javasolta, mert Merkel is látta a német bankok és a német autóipar helyzetét.

A spanyol média bőven idézett pénteken a Libération cikkéből. A francia elnök állítólagos megjegyzéseire reagáló spanyol politikusok és tömegtájékoztató eszközök nagyrészt a komikum oldaláról fogták fel a dolgot, de többen bírálattal is illették Sarkozyt. Zapatero egy szóvivője azt mondta, hogy a spanyol kormány nem fűz kommentárokat feltételezett magánbeszélgetésekhez.

A spanyol ellenzék képviselői ellenben megragadták az alkalmat egy kis élcelődésre: "Egyáltalán nem örülök, ha egy külföldi vezető gúnyt űz országunk miniszterelnökéből, még ha igaza lehet is" - mondta Esteban González Pons, a konzervatív Néppárt szóvivője.

A francia elnöki hivatal tagadta, hogy elhangzottak volna a lapban idézett kijelentések, és a Libération is utalt arra, hogy a villásreggeli részvevőinek erről adott beszámolói nem esnek teljesen egybe. "A köztársaság elnöke sohasem mondta, hogy Zapatero nem intelligens" - mondta a Reuters hírügynökségnek Didier Migaud szocialista képviselő, aki szintén ott volt a szóban forgó villásreggelin.

"Nem hallottam, hogy bárkiről is bántó értékelést adott volna" - mondta Francois de Rugy, a zöldek képviselője, a közös étkezés egyik részvevője. Sarkozynek rövidesen alkalma lesz szemtől szembe tisztázni ezt a dolgot Zapateróval, két hét múlva ugyanis Spanyolországba látogat, és közös sajtóértekezletet is tart majd a spanyol kormányfővel .

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?