Szilárda
-4 °C
3 °C

Chávez újra nagykövetet küld Washingtonba

2009.04.19. 08:16 Módosítva: 2009-04-19 08:17:50
Hugo Chávez venezuelai elnök szombaton az amerikai államok Trinidad és Tobagón zajló csúcsértekezletének keretében bejelentette, hogy ismét nagykövetet kíván meneszteni Washingtonba.

A dél-amerikai ország külképviseletének vezetőjét hét hónapja rendelték haza, mert Venezuela egy amerikai-bolíviai vita kapcsán így fejezte ki szolidaritását La Pazzal. Chávez közölte, hogy Roy Chadertont jelölte ki a posztra. A diplomata több országban és nemzetközi szervezetnél képviselte nagykövetként hazáját, és 2002-2004 között Venezuela külügyminisztere volt. Caracas és Washington kapcsolatai George Bush elnöksége idején rendkívül fagyossá váltak, és Chávez márciusban Barack Obamát, a Fehér Ház új lakóját még „szegény tudatlannak” nevezte.

A mostani csúcson azonban látványos áttörés következett be: a két politikus kezet rázott egymással, Chávez spanyolul azt mondta Obamának, hogy a barátja akar lenni, amit az amerikai elnök angolul megköszönt. Eközben Luiz Inácio Lula Da Silva brazil elnök azt javasolta Obamának, hogy küldje külügyminiszterét, Hillary Clintont venezuelai és bolíviai látogatásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!