Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Előzetes letartóztatásba helyezték Tóásót

2009.04.19. 12:26
Vasárnap előzetes letartóztatásba helyezték Tóásó Elődöt és Mario Tadicot, akiket a bolíviai hatóságok azzal vádolnak, hogy merényletet akartak elkövetni Evo Morales elnök ellen. Biztonsági okokból a védelem is kérte a két férfi előzetesbe helyezését. A vádlottakat a szigorúan őrzött San Pedro-i börtönben tartják fogva, de az ügyész egy ennél is biztonságosabb fegyházba szállíttatná át őket.

Terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásba helyezte egy La Paz-i bíró Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Fardig Astorga Tadicot, jelentették vasárnap bolíviai hírportálok. A két férfit a bolíviai kormány azzal gyanúsítja, hogy Evo Moreles elnök és más helyi politikusok meggyilkolására készültek.

A bíró azután rendelte el előzetes letartóztatásukat, hogy a védelem képviselői is ezt kérték biztonsági óvintézkedésként, az ügyész pedig több mint kétórás meghallgatáson ismertette a vád bizonyítékait, és a lefoglalt fegyverek listáját is bemutatta. Tóásót és Tadicot hivatalosan terrorizmussal és "az állam biztonsága elleni támadással" vádolják, írta az ABI bolíviai hírügynökség.

Az ügyész szerint megszökhetnek

A két állítólagos zsoldost szombat óta a La Paz központjában lévő, szigorúan őrzött San Pedro-i börtönben tartják fogva. Az előzetes letartóztatásukat elrendelő bíró a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak különlegesen őrzött zárkába kerülnek, az El Diario című újság szerint hozzátartozóik sem látogathatják őket.

A San Pedro-i azonban a dél-amerikai ország egyik legzsúfoltabb börtöne, ahol több mint ezer rabot tartanak fogva, a XX. század elején emelt épület befogadóképességének háromszorosát, értesült az ABI nem hivatalos forrásokból.

Az ügyész saját elmondása szerint kérte, hogy a korszerűtlen épületből mindkét gyanúsított kerüljön át a La Paz-tól 12 kilométerre lévő, a hatóságok szerint maximálisan ellenőrzött Chonchocoro-i börtönbe, majd később a Potosíban lévő Cantumarca-i fegyházba. Az El Deber helyi újság korábban arról írt, hogy az ügyészség nem tartja elég biztonságosnak a San Pedro-i börtönt, és attól tart, hogy "a tapasztalt katonák megszökhetnek".

Csak ketten élték túl a rajtaütést

A 28 éves, számítástechnikus Tóásó Előd és az 51 éves Tadic sértetlenül élte túl a bolíviai kommandósok rohamát a Las Americas szállodában, ahol társaikat, a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduárdó Rózsa-Florest - a csoport állítólagos vezetőjét -, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert csütörtök hajnalban lelőtték.

A bolíviai kormány szerint Tóásó és Tadic már beismerte, hogy részt vettek a Saúl Avalos miniszterhelyettes háza ellen márciusban, és a Julio Terrazas érsek lakhelye ellen előző szerdán elkövetett terrortámadásokban.

Az állítólagos megbízókról találgatnak

Az ABI igazságszolgáltatási forrásból úgy tudja, hogy a merényletek és a "zsoldos sejt" mögött gazdaságilag erős szabadkőműves páholyok állnak, de ezek jellege és társadalmi összetétele nem ismert. A forrás szerint a terrorizmussal gyanúsított öt férfit Santa Cruz-i szabadkőműves páholyok pénzelték. A feltételezett bérgyilkosok állítólag Európában léptek kapcsolatba egy ismeretlen személlyel, akit a nyomozók tanúvallomások alapján csak "Az Öreg" néven tudtak beazonosítani.

A Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora korábban egy horvát származású bolíviai üzletembert, a Santa Cruzban élő Branko Marinkovicot vádolta meg a Morales meggyilkolására szőtt összeesküvés megszervezésével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!