Frigyes
17 °C
25 °C

Gázai gyilkosságokkal vádolják a Hamászt

2009.04.19. 18:35 Módosítva: 2009-04-19 18:40:07
A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet hétfői jelentése szerint palesztin riválisaikkal és állítólagos kollaboránsokkal is végzett Gázában a Hamász a januári izraeli offenzíva során. A szervezet szóvivője tagadta a vádakat.

Legkevesebb 32 palesztint, köztük politikai vetélytársakat és Izraellel való együttműködéssel vádolt lakosokat öltek meg a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista mozgalom biztonsági erői az év eleji izraeli katonai offenzíva alatt és után, írja egy új jelentésében a Human Rights Watch (HRW).

A New York-i központú nemzetközi emberjogi szervezet hétfőn megjelenő dokumentumának tartalmát már vasárnap ismertették a hírügynökségekkel. A szervezet szerint a törvénytelen letartóztatások, a fogva tartás alatt elkövetett kínzások és gyilkosságok nevetségessé teszik a Hamász állításait, miszerint törvényes rendet tart az övezetben.

Az áldozatok és szemtanúk beszámolói, valamint palesztin emberjogi szervezetek esettanulmányai alapján készített jelentés alapján valószínűsíthetően Hamász-fegyveresek felkutattak és megöltek 18 palesztint, többségükben olyan kollaboránsgyanúsnak tartott embereket, akik megszöktek Gáza fő börtönéből egy december 28-i izraeli bombázása után. További 14 palesztint - köztük négy fogva tartottat - állítólag a 22 napos izraeli offenzíva január 18-i befejezése óta gyilkoltak meg a Hamász biztonsági erői.

A Hamász mindent tagad

Táher an-Nono, a gázai Hamász-kormányzat szóvivője vasárnap tagadta, hogy a Hamász biztonsági erőinek szerepük lett volna törvénytelen emberölésekben.

Mint mondta, az ellenállás egyes frakciói azt közölték, hogy megöltek kollaborálással gyanúsított palesztinokat az izraeli háború idején Gázában és a harcok által érintett más területeken. A szóvivő állítása szerint ezekben az ügyekben vizsgálatot indítottak, amelyek még nem fejeződtek be. Hozzátette, hogy az izraeli hadművelet után 11 gázai rendőrt elbocsátottak, és bűnvádi eljárás vár rájuk, mert a gyanú szerint rosszul bántak olyan fogva tartottakkal, akiket kábítószer-kereskedelemmel vádoltak.

Márciusban az Emberi Jogok Független Bizottsága nevű palesztin szervezet azt közölte, hogy a Hamász biztonsági erői és a mérsékeltebb Fatahhoz lojális erők rutinszerűen folyamodnak a politikai indítékú letartóztatások eszközéhez a Gázai övezetben, illetve Ciszjordániában. A bizottság szerint mindkét terület börtöneiben dokumentálni tudta a kínzás különböző eszközeit, egyebek közt a verést, a körömletépést és az olyan eseteket, amikor az őrizeteseket nem engedték aludni.

Korábban az izraeli hadsereget vádolták meg azzal, hogy háborús bűnöket követett el a januári gázai offenzíva során. Az emberi jogi szervezetek szerint a katonák kilencszáz palesztin civilt, köztük több száz gyereket is megöltek. Izrael több vizsgálatot is indított az ügyben, az egyik szerint csak elvétve fordultak elő visszaélések.