Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogszerűtlen rajtaütésben ölték meg Rózsa-Floreséket

2009.04.19. 16:32 Módosítva: 2009-04-19 22:01:05
A bolíviai ügyvédi kamara elnöke szerint egy sor szabálytalanságot elkövettek csütörtökön a bolíviai hatóságok, amikor rajtaütöttek az ország elnöke elleni merénylet kitervelésével vádolt Eduárdó Rózsa-Floresen és társain. Nem volt bírói végzésük házkutatáshoz, éjszaka nem törhettek volna rájuk, és nem voltak jelen az ügyészség képviselői, sem a helyi rendőrök. A jogász azt is kifogásolta, hogy az elfogott Tóásó Előd nem beszélhetett családjával, és a sajtónak sem nyilatkozhatott.

Súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok Santa Cruzban az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, és a két életben maradt gyanúsított, Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic előzetes letartóztatásba helyezésekor, állítja a bolíviai ügyvédi kamara elnöke.

Edwin Rojas szerint az eljárás során a gyanúsítottak alapvető jogai sérültek azzal, hogy a kommandósok nem tartották be az alkotmányos és a büntető törvénykönyvben rögzített garanciákat. Az fmbolivia bolíviai rádió honlapja vasárnap pontokba szedve ismertette kifogásait, amelyek egybecsengenek a Santa Cruz-i prefektus már korábban nyilvánosságra hozott ellenvetéseivel.

A bolíviai hatóságok szerint Eduárdó Rózsa-Flores és társai, a magyar Tóásó Előd, a horvát Mario Tadic, a csütörtök hajnali rajtaütésben szintén elhunyt ír Michael Martin Dwyer és a romániai Magyarosi Árpád Evo Morales ellen készültek merényletre, valamint ők robbantottak Julio Terrazas érsek Santa Cruz-i házánál. Bizonyítékként egy nagy halom fegyvert mutattak be a tévében. A fegyvereket azonban nem Floresék szobáiban, hanem a szálloda melletti piac egyik konténerében találták, a hotel személyzete pedig alibit igazolt a társaságnak a merénylet idejére.

Még házkutatást sem tarthattak volna

Rojas első helyen említette, hogy a hatályos jogszabályok szerint a házkutatáshoz bírói végzés kell. Ez a feltétel nem teljesült, amikor a rendőrség behatolt a szállodába, ahol a feltételezett terroristák megszálltak. A bolíviai rádió portálján megjelent cikkben hozzátette, hogy az alkotmányos előírások szerint éjszaka nem lehet házkutatást tartani.

A házkutatáskor nem voltak jelen az ügyészség képviselői, ahogyan helyi rendőrök sem. Hozzáfűzte, hogy az ügyészség garantálja az alapvető jogok betartását és a vizsgálat jogszerű lefolytatását.

Követelte, hogy tegyék közzé a törvényszéki és a ballisztikai szakértői vizsgálatok eredményét. Ideje volna megtudni, hogyan is zajlott a rendőrségi akció a szállodában, és valóban volt-e ellenállás, fejtegette a kamarai elnök.

Emlékeztetett arra is, a helyi hatóságok megütközéssel fogadták, hogy csütörtökön hajnalban éjfél után két perccel egy Hercules típusú repülőgéppel a rendőrség elitalakulatának több száz tagja érkezett Santa Cruzba, kizárva az akcióból a helyi rendfenntartókat.

Rojas említést tett arról, hogy a Las Americas szálloda vezetése panasz emelt a biztonsági rendszer (riasztó és biztonsági kamerák) kikapcsolása ellen. Szerinte az ügyészség mellőzése miatt történhetett meg az is, hogy a meggyilkolt állítólagos terroristák holttestei több mint 14 órán át a helyszínen hevertek.

Folytatódnak a szabálytalanságok

Az őrizetbe vett Tóásó Előddel és Mario Tadiccsal szembeni eljárást is kifogásolta. A bolíviai Btk. szerint a fogvatartottakat csak 24 órán át lehet elszigetelni a nyilvánosságtól, és az a határidő már lejárt. "Az őrizetbe vetteknek joga van ahhoz, hogy beszélhessenek a családjukkal és szabadon nyilatkozzanak a sajtónak" - jelentette ki Rojas. Felrótta azt is, hogy a gyanúsítottakat szombaton sem mutatták meg a nyilvánosságnak, amikor előzetes letartóztatásba kerültek La Pazban, a San Pedro-i börtönben.

Az írek is vizsgálódnak

Semmilyen adat nem szerepel az ír bűnügyi nyilvántartásokban Michael Martin Dwyerről, akit Magyarósi Árpád és Eduárdó Rózsa-Flores társaságában lőttek agyon a bolíviai biztonsági erők csütörtök hajnali rajtaütésük során. A vádak szerint a 24 éves ír társaihoz hasonlóan Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolására készült. "A huszonnégy évesek jönnek-mennek a világban, és az a tény, hogy katonai öltözéket viselnek, még nem jelenti szükségszerűen azt, hogy bármiféle katonai tevékenység részesei" - mondta Dick Roche, az európai ügyekért felelős ír miniszter. Az ír külügyminisztérium vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy Dwyer mit keresett Bolíviában.