11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Jogszerűtlen rajtaütésben ölték meg Rózsa-Floreséket

2009.04.19. 16:32 Módosítva: 2009.04.19. 22:01
A bolíviai ügyvédi kamara elnöke szerint egy sor szabálytalanságot elkövettek csütörtökön a bolíviai hatóságok, amikor rajtaütöttek az ország elnöke elleni merénylet kitervelésével vádolt Eduárdó Rózsa-Floresen és társain. Nem volt bírói végzésük házkutatáshoz, éjszaka nem törhettek volna rájuk, és nem voltak jelen az ügyészség képviselői, sem a helyi rendőrök. A jogász azt is kifogásolta, hogy az elfogott Tóásó Előd nem beszélhetett családjával, és a sajtónak sem nyilatkozhatott.

Súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok Santa Cruzban az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, és a két életben maradt gyanúsított, Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic előzetes letartóztatásba helyezésekor, állítja a bolíviai ügyvédi kamara elnöke.

Edwin Rojas szerint az eljárás során a gyanúsítottak alapvető jogai sérültek azzal, hogy a kommandósok nem tartották be az alkotmányos és a büntető törvénykönyvben rögzített garanciákat. Az fmbolivia bolíviai rádió honlapja vasárnap pontokba szedve ismertette kifogásait, amelyek egybecsengenek a Santa Cruz-i prefektus már korábban nyilvánosságra hozott ellenvetéseivel.

A bolíviai hatóságok szerint Eduárdó Rózsa-Flores és társai, a magyar Tóásó Előd, a horvát Mario Tadic, a csütörtök hajnali rajtaütésben szintén elhunyt ír Michael Martin Dwyer és a romániai Magyarosi Árpád Evo Morales ellen készültek merényletre, valamint ők robbantottak Julio Terrazas érsek Santa Cruz-i házánál. Bizonyítékként egy nagy halom fegyvert mutattak be a tévében. A fegyvereket azonban nem Floresék szobáiban, hanem a szálloda melletti piac egyik konténerében találták, a hotel személyzete pedig alibit igazolt a társaságnak a merénylet idejére.

Még házkutatást sem tarthattak volna

Rojas első helyen említette, hogy a hatályos jogszabályok szerint a házkutatáshoz bírói végzés kell. Ez a feltétel nem teljesült, amikor a rendőrség behatolt a szállodába, ahol a feltételezett terroristák megszálltak. A bolíviai rádió portálján megjelent cikkben hozzátette, hogy az alkotmányos előírások szerint éjszaka nem lehet házkutatást tartani.

A házkutatáskor nem voltak jelen az ügyészség képviselői, ahogyan helyi rendőrök sem. Hozzáfűzte, hogy az ügyészség garantálja az alapvető jogok betartását és a vizsgálat jogszerű lefolytatását.

Követelte, hogy tegyék közzé a törvényszéki és a ballisztikai szakértői vizsgálatok eredményét. Ideje volna megtudni, hogyan is zajlott a rendőrségi akció a szállodában, és valóban volt-e ellenállás, fejtegette a kamarai elnök.

Emlékeztetett arra is, a helyi hatóságok megütközéssel fogadták, hogy csütörtökön hajnalban éjfél után két perccel egy Hercules típusú repülőgéppel a rendőrség elitalakulatának több száz tagja érkezett Santa Cruzba, kizárva az akcióból a helyi rendfenntartókat.

Rojas említést tett arról, hogy a Las Americas szálloda vezetése panasz emelt a biztonsági rendszer (riasztó és biztonsági kamerák) kikapcsolása ellen. Szerinte az ügyészség mellőzése miatt történhetett meg az is, hogy a meggyilkolt állítólagos terroristák holttestei több mint 14 órán át a helyszínen hevertek.

Folytatódnak a szabálytalanságok

Az őrizetbe vett Tóásó Előddel és Mario Tadiccsal szembeni eljárást is kifogásolta. A bolíviai Btk. szerint a fogvatartottakat csak 24 órán át lehet elszigetelni a nyilvánosságtól, és az a határidő már lejárt. "Az őrizetbe vetteknek joga van ahhoz, hogy beszélhessenek a családjukkal és szabadon nyilatkozzanak a sajtónak" - jelentette ki Rojas. Felrótta azt is, hogy a gyanúsítottakat szombaton sem mutatták meg a nyilvánosságnak, amikor előzetes letartóztatásba kerültek La Pazban, a San Pedro-i börtönben.

Az írek is vizsgálódnak

Semmilyen adat nem szerepel az ír bűnügyi nyilvántartásokban Michael Martin Dwyerről, akit Magyarósi Árpád és Eduárdó Rózsa-Flores társaságában lőttek agyon a bolíviai biztonsági erők csütörtök hajnali rajtaütésük során. A vádak szerint a 24 éves ír társaihoz hasonlóan Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolására készült. "A huszonnégy évesek jönnek-mennek a világban, és az a tény, hogy katonai öltözéket viselnek, még nem jelenti szükségszerűen azt, hogy bármiféle katonai tevékenység részesei" - mondta Dick Roche, az európai ügyekért felelős ír miniszter. Az ír külügyminisztérium vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy Dwyer mit keresett Bolíviában.  • Hírek
  • Bankszámla