Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Marad a rendkívüli állapot Bangkokban

2009.04.19. 17:21
Továbbra is fenntartják az előző hét végén bevezetett rendkívüli állapotot Thaiföld fővárosában, bár a kormányellenes tüntetők már kedden feladták állásaikat. Közben a thai rendőrség egy tévés vetélkedő szereplőjének segítségét kérte egy gyilkossági ügyben.

A thaiföldi hatóságok meghosszabbították vasárnap a rendkívüli állapotot a délkelet-ázsiai ország fővárosában, Bangkokban. Azzal indokolták az intézkedést, hogy a hivatalosan kedden befejeződő kormányellenes zavargások után még nem sikerült helyreállítani a belbiztonságot.

Veddzsadzsiva Abhiszit miniszterelnöknek a belbiztonsági szolgálatok illetékesei még problémásnak minősítették a helyzetet, ezért döntött a kormány a rendkívüli állapot fenntartásáról. Ám amint visszatér az élet a rendes kerékvágásba, azonnal feloldja, tette hozzá a kormányszóvivő. A kormányfő vasárnap a szokásos heti tévébeszédében bizonygatta, mennyire indokolt és jogos volt a katonai alakulatok bevetése a fővárost megbénító erőszakos tüntetések elfojtására.

000T TRHkg2293757

Két ember halt meg, több mint 130-an megsérültek a thaiföldi fővárosban az erőszakos tiltakozó akciók, illetve zavargások következtében. A kormányellenes tüntetők azt akarták elérni, hogy visszatérhessen a hatalomba Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök. A 2006-ban katonai puccsal megdöntött és korrupcióval megvádolt exkormányfő külföldre menekült, hogy elkerülje a büntetőjogi felelősségre vonást.

Tévés vetélkedő

Vasárnap egy televíziós vetélkedő egyik versenyzőjének a segítségét kérte a thaiföldi hatóság egy jármű azonosításában, miután pénteken rálőttek és megsebesítették az úgynevezett Sárga Ing politikai mozgalom vezetőjét, Sondhi Limthongkult. A politikai aktivista támadói a merénylet után egy furgonnal menekültek el. Egy, a közelben működő, zártláncú biztonsági kamera azonban rögzített néhány képkockát a támadók járművéről, amit azonban eddig nem sikerült azonosítani.

A felkért játékos a "Rajongó" című népszerű thai televíziós vetélkedőben tűnt fel a képernyőn, amely olyan embereket mutat be, akik alapos ismeretekkel rendelkeznek valamilyen speciális témakörben, például a járművek felismerésében. A rendőrség így a show-műsor szereplőjéhez fordult, aki korábban azzal mutatkozott be, hogy egy-egy jármű apró részleteiről látott fénykép, vagy a közlekedési eszköz hangja alapján is képes felismerni annak típusát.