Árpád
-2 °C
4 °C

Marad a rendkívüli állapot Bangkokban

2009.04.19. 17:21
Továbbra is fenntartják az előző hét végén bevezetett rendkívüli állapotot Thaiföld fővárosában, bár a kormányellenes tüntetők már kedden feladták állásaikat. Közben a thai rendőrség egy tévés vetélkedő szereplőjének segítségét kérte egy gyilkossági ügyben.

A thaiföldi hatóságok meghosszabbították vasárnap a rendkívüli állapotot a délkelet-ázsiai ország fővárosában, Bangkokban. Azzal indokolták az intézkedést, hogy a hivatalosan kedden befejeződő kormányellenes zavargások után még nem sikerült helyreállítani a belbiztonságot.

Veddzsadzsiva Abhiszit miniszterelnöknek a belbiztonsági szolgálatok illetékesei még problémásnak minősítették a helyzetet, ezért döntött a kormány a rendkívüli állapot fenntartásáról. Ám amint visszatér az élet a rendes kerékvágásba, azonnal feloldja, tette hozzá a kormányszóvivő. A kormányfő vasárnap a szokásos heti tévébeszédében bizonygatta, mennyire indokolt és jogos volt a katonai alakulatok bevetése a fővárost megbénító erőszakos tüntetések elfojtására.

000T TRHkg2293757

Két ember halt meg, több mint 130-an megsérültek a thaiföldi fővárosban az erőszakos tiltakozó akciók, illetve zavargások következtében. A kormányellenes tüntetők azt akarták elérni, hogy visszatérhessen a hatalomba Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök. A 2006-ban katonai puccsal megdöntött és korrupcióval megvádolt exkormányfő külföldre menekült, hogy elkerülje a büntetőjogi felelősségre vonást.

Tévés vetélkedő

Vasárnap egy televíziós vetélkedő egyik versenyzőjének a segítségét kérte a thaiföldi hatóság egy jármű azonosításában, miután pénteken rálőttek és megsebesítették az úgynevezett Sárga Ing politikai mozgalom vezetőjét, Sondhi Limthongkult. A politikai aktivista támadói a merénylet után egy furgonnal menekültek el. Egy, a közelben működő, zártláncú biztonsági kamera azonban rögzített néhány képkockát a támadók járművéről, amit azonban eddig nem sikerült azonosítani.

A felkért játékos a "Rajongó" című népszerű thai televíziós vetélkedőben tűnt fel a képernyőn, amely olyan embereket mutat be, akik alapos ismeretekkel rendelkeznek valamilyen speciális témakörben, például a járművek felismerésében. A rendőrség így a show-műsor szereplőjéhez fordult, aki korábban azzal mutatkozott be, hogy egy-egy jármű apró részleteiről látott fénykép, vagy a közlekedési eszköz hangja alapján is képes felismerni annak típusát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?