Móric
9 °C
15 °C

Írország is nemzetközi vizsgálatot akar

2009.04.20. 17:44 Módosítva: 2009.04.20. 17:54
Egy felmérés szerint a bolíviaiak kétharmada nem hiszi, hogy merénylet készült Evo Morales ellen. A belügyminiszter azt állítja, tavaly óta figyelték Rózsáékat, most az értelmi szerzőket keresik. Késő este a magyar konzul egy ügyvéddel meglátogatja Tóásó Elődöt.

Írország nemzetközi vizsgálatot szeretne annak az ír állampolgárnak a halála ügyében, akit bolíviai rendőrök lőttek agyon az állítólag a dél-amerikai ország elnökének életére törő "terrorista csoport" felszámolása közben - közölte az ír kormány.

Micheál Martin ír külügyminiszter az RTE dublini közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: kormánya kedvezően fogadná, ha "hiteles" nemzetközi vizsgálóbizottság alakulna, és részt is venne annak munkájában.

Martin megjegyezte, hogy ilyen vizsgálóbizottság létrehozására már volt példa, bár a miniszter nyilatkozatát ismertető hírügynökségi jelentésből nem derült ki, hogy a politikus pontosan mire gondolt.

Az ír külügyminiszter nagyon zűrzavarosnak minősítette az állítólagos terrorista csoport felszámolásával kapcsolatos helyzetet, megjegyezve, hogy a történtekről ellentmondásos beszámolók láttak napvilágot. Dublin elsősorban annak biztosítására törekszik, hogy a történteket teljes mértékben feltárják.

Evo Morales bolíviai elnök is nemzetközi vizsgálóbizottságot javasolt annak igazolására, hogy valóban az ő életére törtek a "terroristák".

Tavaly óta figyelték őket

A bolíviai belügyminiszter közlése szerint 2008 óta toborzással és kiképzéssel foglalkozott a dél-amerikai ország keleti részében az a csoport, amelyet a múlt csütörtökön számoltak fel az állambiztonsági erők.

Ez a terroristák első operatív csoportja volt. Az állambiztonsági erők tavaly vették észre és kezdték figyelni őket Santa Cruz térségében - mondta az El Deber című bolíviai lapban megjelent interjújában Alfredo Rada, aki megismételte azt az állítást, hogy a céljuk erőszakhullám elindítása volt.

A miniszter szerint katonailag kiképzett személyek voltak, akik élén Rózsa-Flores Eduardo állt. Róla Alfredo Rada azt állította, hogy kapcsolatai voltak a magyar titkosszolgálatokkal és a balkáni szélsőjobboldallal, valamint az Opus Dei katolikus szervezettel is szövetségben álló, fanatikus, ultranacionalista, antikommunista egyén volt.

A miniszter szerint Rózsa több hamis személyi dokumentummal lépett be az országba, de tudott okmányt hamisítani is. "Nagyon veszélyes emberről" volt szó, aki "nem azért tért vissza Bolíviába, hogy törvényesen engedélyezett tevékenységet folytasson" - mondta. Már tavaly sikerült neki embereket toborozni és kiképezni felforgató tevékenységre - tette hozzá.

A bolíviaiak kétharmada nem hisz az elnöknek

Alfredo Rada közölte, hogy most kezdődik a "terrorista csoportok" beérkezési útvonalának és az összeesküvési tervek értelmi szerzőinek a kiderítése.

A lap az interjú mellé csatolta egy közvélemény-kutatás eredményét, amely szerint a megkérdezettek 25 százaléka elhiszi, hogy gyilkos merénylet készült Evo Morales államfő ellen, 65 százalék nem, 10 százaléknak pedig kétségei vannak.

Közben a magyar külügyi szóvivő bejelentette, magyar idő szerint este tízkor a magyar konzul és a kijelölt ügyvéd meglátogatja Tóáasó Elődöt.

Mivel Tóásó Előd magyar állampolgár, jár neki a konzuli védelem, hétfő este derül ki, hogy kíván-e élni ezzel.

Áldozatok is lehettek Rózsáék

Nem lehet kizárni, hogy bolíviai belpolitikai küzdelmek áldozataivá váltak a magyarok csütörtökön Bolíviában, mondta Balázs Péter külügyminiszter hétfőn. Nem látjuk pontosan, hogy mennyiben használták az áldozatokat eszköznek, mennyiben voltak céljai esetleges bolíviai belpolitikai manővereknek, hangsúlyozta Balázs Péter.

A tárcavezető kiemelte: intézkedett, hogy a Buenos Aires-i nagykövet is utazzon a helyszínre Argentínából. Jelenleg a bolíviai tiszteletbeli konzul segíti a börtönbe került Tóásó Elődöt. Arra a felvetésre, hogy a magyar hatóságok ötödik napja nem kapnak hivatalos információkat a bolíviai féltől, a miniszter azt mondta: ez a bolíviai hatóságokat minősíti, a magyar fél ebben a helyzetben csak kérheti, követelheti az információk átadását.

Már kedden elindul a Buenos Aires-i magyar nagykövet a bolíviai fővárosba, hogy segítsen az ott terrorizmus vádjával börtönbe került Tóásó Előd ügyében. Józsa Mátyás nagykövet elmondta telefonon, hogy a keddi közvetlen repülőjárattal utazik La Pazba, és amennyire most előre lehet látni, nyolc napig marad ott.