Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Menekültek között robbantottak Srí Lankán

2009.04.20. 10:16 Módosítva: 2009-04-20 10:43:43
Valószínűleg egy tamil lázadó követte el a merényletet a tömegben, tizenhatan meghaltak. Az államfő szerint közeleg a gerillák teljes veresége.

Legalább tizenheten meghaltak Srí Lankán, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a polgárháborús övezetből menekülő emberek több ezres tömegében - közölték katonai források.

A hadsereg szerint egy tamil lázadó követte el a merényletet akkor, amikor több mint 5000 polgári lakos próbált meg átjutni a felkelők kezén lévő térségből a hadsereg által ellenőrzött területre. A halottak között nők és gyerekek is vannak.

A civil lakosság azután kelt útra a harci övezetből, hogy a kormányerők áttörték a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) lázadószervezet egyik hosszú földsáncát, amellyel a hadsereg előrenyomulását akarták megállítani.

A kormányerők az utóbbi hónapokban egy keskeny, mintegy 20 négyzetkilométeres tengerparti földsávra szorították vissza a tamil felkelőket a szigetország északkeleti részén. A hadsereg "fegyverhasználati tilalmi övezetnek" nyilvánította a térséget, ahol az ENSZ becslése szerint 100 ezer polgári lakos rekedt. A kormány és a segélyszervezetek azzal vádolják a tamil lázadókat, hogy nem engedik távozni és élő pajzsnak használják a civileket.

Az államfő szerint közel a gerillák veresége

Mahinda Radzsapaksze államfő azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy reggel óta több mint 35 ezer ember hagyta el a felkelők kezén lévő területet, és megismételte: közeleg a szakadár gerillák "teljes veresége".

Az LTTE 1972 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért, amelyet az Indiától délkeletre fekvő szigetország - a volt Ceylon - északi és keleti részén akar létrehozni. A szervezet szerint a központi kormány csak a buddhista szingaléz többség érdekeit képviseli, a tamilokat hátrányosan megkülönbözteti. A csaknem négy évtizede tartó harcok már legalább 70 ezer halálos áldozatot követeltek, köztük több ezret azóta, hogy átmeneti szünet után 2005 végén, a nacionalista Mahinda Radzsapaksze elnök hatalomra kerülésével kiújultak az összecsapások.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?