Menekültek között robbantottak Srí Lankán

2009.04.20. 10:16 Módosítva: 2009.04.20. 10:43
Valószínűleg egy tamil lázadó követte el a merényletet a tömegben, tizenhatan meghaltak. Az államfő szerint közeleg a gerillák teljes veresége.

Legalább tizenheten meghaltak Srí Lankán, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a polgárháborús övezetből menekülő emberek több ezres tömegében - közölték katonai források.

A hadsereg szerint egy tamil lázadó követte el a merényletet akkor, amikor több mint 5000 polgári lakos próbált meg átjutni a felkelők kezén lévő térségből a hadsereg által ellenőrzött területre. A halottak között nők és gyerekek is vannak.

A civil lakosság azután kelt útra a harci övezetből, hogy a kormányerők áttörték a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) lázadószervezet egyik hosszú földsáncát, amellyel a hadsereg előrenyomulását akarták megállítani.

A kormányerők az utóbbi hónapokban egy keskeny, mintegy 20 négyzetkilométeres tengerparti földsávra szorították vissza a tamil felkelőket a szigetország északkeleti részén. A hadsereg "fegyverhasználati tilalmi övezetnek" nyilvánította a térséget, ahol az ENSZ becslése szerint 100 ezer polgári lakos rekedt. A kormány és a segélyszervezetek azzal vádolják a tamil lázadókat, hogy nem engedik távozni és élő pajzsnak használják a civileket.

Az államfő szerint közel a gerillák veresége

Mahinda Radzsapaksze államfő azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy reggel óta több mint 35 ezer ember hagyta el a felkelők kezén lévő területet, és megismételte: közeleg a szakadár gerillák "teljes veresége".

Az LTTE 1972 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért, amelyet az Indiától délkeletre fekvő szigetország - a volt Ceylon - északi és keleti részén akar létrehozni. A szervezet szerint a központi kormány csak a buddhista szingaléz többség érdekeit képviseli, a tamilokat hátrányosan megkülönbözteti. A csaknem négy évtizede tartó harcok már legalább 70 ezer halálos áldozatot követeltek, köztük több ezret azóta, hogy átmeneti szünet után 2005 végén, a nacionalista Mahinda Radzsapaksze elnök hatalomra kerülésével kiújultak az összecsapások.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport