Frigyes
17 °C
25 °C

Moszkva bojkottálna egy NATO-tanácskozást

2009.04.20. 19:08
Oroszország NATO-nagykövete hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy Moszkva lemondja a magas rangú orosz és NATO-parancsnokok tervezett tanácskozását, ha az atlanti szövetség megtartja grúziai hadgyakorlatait - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

"Ha nem reagálnak (a hadgyakorlatok miatti orosz tiltakozásra)... a NATO és Oroszország vezérkari főnökeinek május 7-re tervezett tanácskozására nem kerül sor" - idézte az Interfax hírügynökség Dmitrij Rogozint.

Oroszország, amely augusztusban villámháborút vívott Grúziával, határozottan tiltakozott az ellen, hogy a NATO nem is egy hadgyakorlatot akar tartani a jövő hónapban Grúziában.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök már korábban figyelmeztette az atlanti szövetséget: a hadgyakorlatok megakadályozhatják, hogy felengedjen a fagy a NATO és Moszkva kapcsolataiban. A kapcsolatok lehűlését az augusztusi orosz-grúz villámháború okozta.

Oroszország és a NATO azonban a közelmúltban úgy döntött, hogy felélesztik a közös (NATO-Oroszország) tanács működését, s ez része a Moszkva és Washington közötti kapcsolatok "újraindításának" is.

A tanács következő, nagyköveti szintű ülését április 29-re tűzték ki, május 19-re pedig miniszteri szintű ülést terveztek. Orosz illetékesek eddig nem jelezték, hogy a tanácskozások megtartása veszélybe került volna.

Oroszország a hadgyakorlatokat annak jelének tekinti, hogy a Nyugat támogatja Grúziát, amelynek kulcsszerep jut az Európába irányuló kaszpi-tengeri kőolaj- és földgázszállításokban.
A NATO viszont értetlenkedését fejezte ki amiatt, hogy Moszkvát felháborítják a hadgyakorlatok, amelyeken 19 NATO-ország 1300 katonája venne részt, s május 6-tól június 1-ig tartanának.