Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Rendőri készültség Hitler vinnyicai főhadiszállásán

2009.04.20. 17:32 Módosítva: 2009-04-20 17:32:32
Kétszáz fős különleges rendőri egységet vezényeltek Vinnyicában Adolf Hitler egykori, szétrombolt főhadiszállására, ahová, a náci vezér születésének 120. évfordulóján, várhatóan neonácik és ellentüntetők jönnek majd.

Hitlernek a közép-ukrajnai várostól nyolc kilométerre található, 1943-ban megépült, majd 1944-ben felrobbantott főhadiszállására rendőrségi információk szerint több mint ezer, horogkeresztet viselő szélsőséges fiatal érkezése várható – közölte hétfőn Vaszil Poliscsuk altábornagy, a Vinnyica megyei rendőrség parancsnoka az UNIAN hírügynökséggel.

Külföldről, nagyrészt Oroszországból többen jelezték, hogy meg akarnak emlékezni a náci vezér születésnapjáról. A rendőrség útlevélosztálya felkészült az esetleges törvénysértések azonnali dokumentálására, a törvénysértők tartózkodási engedélyének visszavonására és Ukrajnából történő azonnali kiutasítására.

A rendőrfőnök arról is tájékoztatott, hogy az egykori hitleri főhadiszálláson az Ukrán Szocialista Párt és az Ukrán Progresszív Szocialista Párt aktivistái ellenrendezvényt akarnak tartani helyi lakosok, háborús veteránok és kozákok részvételével. Mint Poliscsuk közölte, a konfliktus megelőzése, a rend fenntartása és az önkényuralmi jelképek viselésével kapcsolatos törvénysértések rögzítése érdekében különleges rendőri egységeket és kutyás alakulatokat vezényeltek a helyszínre.

A Novij Region hírügynökség jelentése szerint a dél-ukrajnai Odesszában kedden felvonulással emlékezik meg Hitler és II. Katalin cárnő születésnapjáról több szélsőjobboldali szláv szervezet. A mozgalom aktivistái szerint Adolf Hitler és II. Katalin, a német nemzet nagy alakjai "minden szláv nép felvilágosítói voltak", akik a "nagy árja kultúra részeseivé tették a szlávokat".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!