Emília
18 °C
26 °C

Izrael radarvezérlésű gépágyúkat venne az USA-tól

2009.04.21. 11:30
A zsidó állam a Gázai övezetből izraeli területre kilőtt rövid hatótávolságú rakétákat és aknagránátokat hárítaná el.

"A Vulcan-Phalanx (légvédelmi gépágyú és radar) lesz az egyik összetevője a rakéták elfogására szolgáló rendszerünknek - nyilatkozta a Háárec c. lapnak Ehud Barak védelmi miniszter. - Az ilyen védelemnek stratégiai célja van: olyan helyzet teremtése, hogy a lehető legtöbb, Izraelre kilőtt rakéta elfogható legyen.

A Vulcan-Phalanx rendszer a rakétákat észlelő Phalanx radarból és a Vulcan típusú, 20 milliméteres gépágyúból áll, amely a levegőben semmisíti meg a rakétákat. A rendszert már használja az amerikai és az izraeli haditengerészet hajók védelmére, de van szárazföldi változata is olyan ágyúkkal, amelyek percenként négyezer (másodpercenként 67) lövedéket tudnak kilőni. Egy ilyen rendszer 25 millió dollárba kerül.

A Vulcan-Phalanx rendszert használják az amerikai haderők Irakban és Afganisztánban. A Háárec szerint a Pentagon mindeddig elutasította ilyen szárazföldi rendszer szállítását, mert a következő évekre minden megrendelést az amerikai erők számára tartanak fenn. Barak tervezett júniusi washingtoni látogatásán kérni fogja amerikai kollégáját, Robert Gatest, hogy legalább egy ilyen rendszer jusson Izraelnek is, mégpedig a lehető legrövidebb időn belül. Ha Gates rábólint, télre érkezhet egy Vulcan-Phalanx a zsidó államba.

Izrael már megrendelt külön egy Phalanx radarrendszert az ország déli részébe, hogy észlelni tudja a Gázai övezetből indított rakétákat. Így 20 másodperccel azok becsapódása riaszthatók a veszélyeztetettek. Izraelnek nincs viszont olyan radarrendszere, amely az aknalövedékeket is észlelné: a jelenleg alkalmazott rendszer csak a rakétákat "látja".

Védelmi tisztségviselők közölték, hogy a tervek szerint a Vulcan-Phalanx rendszer egy többlépcsős védelmi rendszerbe illeszkedne, amelynek része az izraeli "Vaségbolt" rendszer és két másik rakétavédemi rendszer, amelyet az amerikaiakkal közösen fejlesztenek ki.