Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Morales nem akar a nemzetközi vizsgálatot

2009.04.21. 21:08
A bolíviai elnök szerint a magyar, a horvát és az írországi hatóságok terrorista gyanús személyeket védelmeznek. Evo Morales elutasította azt az ír javaslatot, hogy állítsanak fel nemzetközi vizsgálóbizottságot. Magyarország tájékoztatást követelt a bolíviai hatóságoktól.

A bolíviai államfő elutasította, hogy nemzetközi vizsgálatot indítsanak az állítása szerint az életére törő terrorista csoport felszámolásának ügyében.

A La Paz-i elnöki palotában kedden tartott sajtótájékoztatón Evo Morales úgy fogalmazott, hogy a magyar, a horvát és az írországi hatóságoknak "nincs joguk vizsgálatot követelni". A három európai országnak a szemére vetette, hogy a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmeznek.

A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy terrorista csoportot, amelynek tagjai meg akarták ölni Moralest. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

"Én magam is képes vagyok bíróság elé állíttatni őket...Nem vagyok jogász, de hogy lehet védelmezni olyan embereket, akik azért érkeztek, hogy meggyilkolják az elnököt?" - mondta Morales a sajtótájékoztatón.

Micheál Martin ír külügyminiszter hétfőn közölte, hogy kormánya kedvezően fogadná, ha hiteles nemzetközi vizsgálóbizottság alakulna, és részt is venne annak munkájában. Magyarország és Horvátország viszont nem tett ilyen értelmű javaslatot.

Balázs Péter magyar külügyminiszter kedden kételyeinek adott hangot a Morales elleni nemzetközi összeesküvésről szóló bolíviai elmélet kapcsán. Közölte, hogy a magyar szervek még mindig nem kaptak elegendő információt a bolíviai hatóságoktól. Magyarország most már követeli a tájékoztatást, tette hozzá a külügyminiszter. Ugyanakkor az írek nemzetközi vizsgálatról szóló javaslatáról Balázs azt mondta, nem biztos, hogy ez szolgálja a legjobban az ügyet, jogalap a kétoldalú fellépéshez van.

Mario Dragun horvát külügyi szóvivő közölte, hogy Zágráb nem kért hivatalos tájékoztatást a történtekről, és cáfolta azt az osztrák sajtójelentést, hogy konzultációra hazarendelték Vesna Terzicet, az adriai ország Bolíviáért is felelős chilei nagykövetét. Hírügynökségek korábban azt jelentették, hogy David Choquehuenca bolíviai külügyminiszter szerint Horvátország - Írországhoz hasonlóan - hivatalos tájékoztatást kért a múlt heti eseményekről.