Vencel
13 °C
23 °C

Rózsa-Flores szülővárosa védelmét szervezte

2009.04.21. 21:35 Módosítva: 2009.04.22. 08:55
A bolíviai-horvát-magyar kalandor elutazása előtt Kepes Andrásnak elmondta, miért megy szülőföldjére: felkérték, hogy védje meg a kormányerőktől Santa Cruzt. A riporter szerint a kedden bemutatott felvétel gyakorlatilag Eduardo végrendelete volt, mert csak benne bízott meg.
Fotó: Dala Gábor
Fotó: Dala Gábor

Szülőhelye, Santa Cruz katonai védelmének megszervezésére utazott Bolíviába Rózsa-Flores Eduardo, akit április 16-án lőttek agyon a helyi rendőrök. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi erről Kepes Andrásnak beszélt egy tavaly szeptember 8-án rögzített interjúban, amelyet a Magyar Televízió kedden este sugárzott.

Rózsa-Flores azt mondta, másfél évvel korábban Santa Cruzból kérték fel, mert "kezdett olyan helyzet kialakulni az országban, hogy félő volt, erőszakos cselekményekre kerülhet sor". Az őt megkeresők célja az, hogy politikai eszközökkel, "de erőt felmutatva" elérjék Santa Cruz függetlenségének kikiáltását.

A függetlenség is benne volt a pakliban

Szerinte attól lehetett tartani, hogy a kormányerők "letarolják a tartományt, felkészültünk arra, hogy kikiáltjuk a függetlenséget és csinálunk egy új országot". A pénz rendelkezésre állt, a fegyvereket nem legális csatornákon keresztül szerezték be - mondta.

Állítása szerint az országba "nem turistaként" érkezett, hanem Brazília felől, a zöldhatáron át.

Amikor megkérdezték tőle, mennyi pénzért vállalja a feladatot, azt felelte, nincsenek feltételei, a hazájáért teszi. "Zsoldos sose voltam, sose leszek" - mondta az interjúban.

"Itt is a fejemre eshet egy cserép, milyen blőd lenne" - felelte arra a riporteri kérdésre, fél-e a haláltól. "Ha a szülőföldemen történik valami, akkor az így volt megírva" - tette hozzá.

Ez volt a végrendelete

A Különös történetek című műsor szerkesztője, Kepes András korábban a távirati irodának azt mondta, hogy a beszélgetés gyakorlatilag végrendeletnek készült.

"Ez egy titkos felvétel volt, operatőr sem volt benn, csak mi ketten és egy kamera. Eduardo megkért, hogy erről a felvételről ne beszéljek senkinek, és a lelkemre kötötte, hogy ne hozzam nyilvánosságra, amíg ő esetleg visszajöhet, illetve abban az esetben, ha nem térne vissza, azt teszek a kazettával, amit akarok" - mondta Kepes András.

Azt mondta, egyetlen emberben bízik meg: bennem, és nekem mondja el gyakorlatilag a végrendeletét, hogy miért is ment oda, és mit gondol a bolíviai helyzetről" - mondta Kepes.

Már 2007 nyarán felhergelte magát

Szászvári Linda, Rózsa-Flores menyasszonya a műsorban elmondta, a férfinak 2007 nyarán volt egy infarktusa. "Bolíviában akkor is feszült volt a helyzet, tehetetlen düh lett úrrá rajta, felhergelte magát, és rosszul lett" - mesélte.

A riportból az is kiderült, a háza kapujára festett "Mondjon le!!!" felirat nem egy konkrét személynek, hanem mindenkinek szólt. A horvátországi háborúban szétlőtt motorháztetőre kirakott Gyurcsány-képről Kepes megjegyezte, "nem túl ízléses", mire Rózsa-Flores úgy reagált, "nem is a hálószobámban van".