Valter
16 °C
31 °C

Rózsa-Floresék bermudában csipszeztek

2009.04.21. 12:11 Módosítva: 2009-04-21 13:23:29
A szállodaigazgató szerint az állítólagos terroristák szobájában nem voltak fegyverek, kulturáltan viselkedtek, úszni jártak és a minibárból is csak csipszet és kólát fogyasztottak.

Az El Deber című bolíviai lap online kiadása újabb részleteket közölt Rózsa-Floresék Santa Cruz-i tartózkodásáról. A rendőrség információi szerint a gyanúsítottak a kommandósakció helyszínén, a Las Américas szállodán kívül hosszabb időt – 82 napot – töltöttek az Asturias hotelben, és megszálltak két másik belvárosi szállodában is. A csoportnak volt még egy tagja, akit egyelőre nem tudtak azonosítani.

Hazaszállítanák Magyarosi holttestét

Jelentkeztek a bolíviai kommandósakcióban meggyilkolt román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestéért, és két ügyvéd megindította a hazaszállításhoz szükséges eljárást - jelentette kedden az El Deber.

A Santa Cruz-i San Juan de Dios kórház halottasházában lévő holttestet hétfőn kérték ki. A jelentésből nem derül ki, hogy pontosan kik jelentkeztek a tetemért, és az sem, hogy Romániába vagy Magyarországra szállítják a holttestet.

Az Asturias szállodában – az alkalmazottak elmondása szerint - "példásan" viselkedtek, és semmi gyanúsat vagy szokatlant nem tettek. Január 12-én jelentkeztek be és április 3-ig maradtak. Rózsa Flores előre fizetett, de az igazgató a pontos összegre nem emlékezett, mert megalkudtak az árról – állította.

A szokásaikról, magatartásukról szólva elmondta, hogy nagyon kulturáltan viselkedtek, és udvariasak voltak a személyzettel. "8 és 8.30 között keltek, reggeliztek. A nap nagy részében majdnem mindig a szállodában maradtak, itt is ebédeltek. Ritkán mozdultak ki, akkor is csak pár órára. Este 7-kor lementek az uszodába, és aztán vissza a szobáikba". Egyikük sem volt hosszabb ideig távol, de egy teljes napot egész biztosan nem.

Bár naponta takarítottak, soha nem láttak szobáikban semmilyen gyanús tárgyat vagy lőfegyvert - közölték más alkalmazottak. Éppen ellenkezőleg, az állítólagos terroristák közönséges kézipoggyásszal érkeztek. Az öltözékük sem volt feltűnő: szokványos ruhákban jártak, legtöbbször farmerben, bermudában és pólóban. Az ételek között sem válogattak, és ugyan minden szobában van minibár, csak ritkán használták, akkor is sült krumplit ettek vagy szénsavas üdítőt ittak.

Biztonsági őrként dolgozott Dwyer

Rózsa-FloresFotó: Dala Gábor
Rózsa-Flores
Fotó: Dala Gábor

Biztonsági őrként dolgozott, és a Galway-Mayo műszaki főiskola építőipari karán műszaki tanulmányokat folytatott hazájában a csütörtöki akcióban megölt Michael Dwyer, írja az Irish Times. Az újság értesülései szerint a férfi legalább két írországi biztonsági cég alkalmazásában is állt, mielőtt 2008-ban elutazott a dél-amerikai országba.

2008 első felében a Shell brit-holland energiaipari vállalat írországi gázvezetékeit is őrző Integrated Risk Management Services nevű biztonsági cég részmunkaidős alkalmazottja volt. Később egy pubok, és éjszaki klubok rendjét biztosító biztonsági cégnek is dolgozott.

A 24 éves férfi családjához közel álló források úgy tudták, hogy Dwyer a biztonsági őri munkához kapcsolódó, három hónapos képzésre utazott Bolíviába. Az ír újság szerint ugyanakkor valószínűleg a Magyarországon nevelkedett bolíviai-horvát Rózsa-Flores Eduárdó ajánlott munkát Dwyernek.