Ágnes
-5 °C
2 °C

Szupertitkos adatokat loptak a Pentagonból

Névtelenül nyilatkozó kormányzati források szerint komputerkémek adatokat töltöttek le a Pentagon vadászbombázó kifejlesztésére vonatkozó legdrágább fegyverprogramjából. Az utóbbi hónapokban állítólag megszaporodtak a támadások különböző kormányzati intézmények és nagyvállalatok szigorúan védett projektjeivel szemben.

Komputerkémek betörtek a Pentagon legköltségesebb fegyverprogramjába, közölte keddi számában a Wall Street Journal. Nevük elhallgatását kérő, jelenlegi és volt kormányzati forrásokat idézve a lap azt állítja, hogy a hackerek letöltöttek több ezer gigabájtnyi anyagot az egyik legféltettebb amerikai hadügyi beruházásból.

A 300 milliárd dolláros JSF projekt az F-35 Villám II. nevű harci gép kifejlesztéséről szól. A számítógépes behatolók elsősorban a gép elektronikai rendszeréről jutottak rengeteg értékes adathoz, de a fegyverprogram legérzékenyebb, legtitkosabb adatait olyan számítógépeken őrzik, amelyek soha nem kerülhetnek kapcsolatba az internettel.

A név nélkül nyilatkozók azt is megerősítették, hogy hasonló hackertámadások már érték az amerikai légierő légiirányítási programját az utóbbi hónapokban, de ugyanez történt az amerikai Elektromos Művek elosztórendszerét vezérlő programmal és más nagy cégek szigorúan védett projektjeivel is.

A Pentagon elleni támadások gyakoriak, azonban a Telegraph szerint az elmúlt fél évben különösen megszaporodtak. A lap szerint ez egybecseng a Kína komputerkémkedésének erősödésével kapcsolatos spekulációkkal.

Egyelőre nem tudták kideríteni, hogy honnan indult a mostani, különösen erős hackertámadás, de egy volt Pentagon-tisztviselő szerint szinte biztos, hogy Kínából. A pekingi külügyminisztérium szóvivője dühösen tagadta a vádakat, állítása szerint Kína mindig is keményen fellépett a hackerek ellen.

Március végén kanada kutatók azt állították, hogy az elmúlt két évben csaknem 1300 külföldi számítógépbe törtek be Kínából. A kormányt ugyanakkor nem vádolták meg nyíltan. A pekingi vezetés tagadta, hogy köze lenne a kormányhivatalokat, és főként a dalai lámával kapcsolatban álló személyek gépei ellen végrehajtott akcióhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!