Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Elfoglaltak egy vonatot Indiában

2009.04.22. 08:29
Maoista fegyveresek kerítettek hatalmukba egy zsúfolt vonatot Indiában,

Maoista lázadók, az úgynevezett naxaliták, hatalmukba kerítettek szerdán reggel a kelet-indiai Dzsarhánd szövetségi államban egy személyvonatot, amelyen több száz, egyes hírek szerint 7-800 ember tartózkodik. A 200-250 lázadó a szövetségi állami fővárosától, Ráncsitól körülbelül 140 kilométerre, egy vasútállomáson kerítette hatalmába a vonatot, helyi idő szerint fél nyolc körül.

Az állomás épülete
Az állomás épülete

A Times of India legfrissebb híre szerint a lázadók már elengedték túszaikat, még azelőtt, hogy a katonaság megindította volna a ellenük az akciót. A vonat utasai jól vannak, írja az indiai hírportál.

Az országban csütörtökön kezdődik az egy hónapig tartó parlamenti választások második üteme. A voksolás öt ütemben zajlik le, az első ütem április 16-án volt. Az indiai maoista lázadók a nincstelen munkások és a szegény kisbirtokosok jogaiért folytatnak fegyveres harcot. A választások kezdete óta több támadást hajtottak már végre az ország középső és keleti részén. Egy múlt csütörtöki támadásukban megöltek 19 embert.

A maoista lázadás 1967-ben kezdődött Indiában, és azóta az ország 29 tagállamának mintegy felét érintette. Állításuk szerint az erdőkben és hegyekben rejtőzködő ellenállók a semmibe vett törzsek és a föld nélkül maradt parasztok érdekeiért harcolnak fegyveresen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!