Nincs bizonyíték rá, hogy Morales meggyilkolására készültek

2009.04.22. 14:10 Módosítva: 2009.04.22. 14:10
A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá, hogy Eduárdó Rózsa-Flores és társai a bolíviai elnök elleni merényletre készültek, nyilatkozta az ír Irish Timesnak az eljáró ügyész. A rendőrséget azonban megvédte, szerinte azért nem volt jelen ügyész a rajtaütésen, mert a rendőrök csak önvédelemből lőttek, eredetileg csak ellenőrizni akarták Floresékat.
K EPA20090417004

Egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy Eduárdó Rózsa-Flores és társai, a bolíviai rendőrség csütörtöki rajtaütésében szintén életét vesztő Magyarosi Árpád és az ír Michale Martin Dwyer, valamint a letartóztatott Tóásó előd és a horvát-bolíviai Mario Tadic az elnök elleni merényletre készült volna, írja az Irish Times az ügyben eljáró ügyész, Macelo Sosa nyilatkozata alapján.

Morales elnök és alelnöke, Alvaro Garcia Linera már közvetlenül a rendőrségi rajtaütés után az elnök elleni merénylet előkészületeivel gyanúsították Floresékat. Sosa szerint azonban "csak spekulálnak. Rengeteg bizonyítékot kell még átvizsgálnunk, jelenleg nem tudjuk alátámasztani vagy cáfolni ezeket az állításokat".

Arra a kérdésre, hogy Garcia Linera alelnök mire alapozza a vádjait, Sosa azt mondta, titkosszolgálati információkat kaphat.

eduardo

Sosa a lapnak nyilatkozva tagadta, hogy a rendőrség szabálytalnul járt volna el az akció során. A helyi ügyvédi kamara vezetője szerint házkutatást éjjel nem is lehetne végeznie a rendőröknek, akik csak ügyész jelenlétében kísérelhették volna meg elfogni a gyanúsítottakat.

"Ezesetben nem volt szükség az ügyész jelenlétére, mert a rendőrök csak azért mentek a szállodába, hogy ellenőrizzék, [Floresék] ott vannak-e. Ellenállásba ütköztek, meg kellett védeniük magukat" - mondta Sosa a Timesnak. A szálloda alkalmazottjai szerint ugyanakkor csak az áldozatok szobáiban láthatóak lövésnyomok, a szobából kifelé, a rendőrök felé tartó lövéseknek nincs nyoma a szálloda épületében.  • Hírek
  • Bankszámla