Szilárda
-4 °C
3 °C

Elfogták az iraki al-Kaida vezetőjét

2009.04.23. 15:11

Az iraki hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy Bagdadban elfogták Abu Omar al-Bagdadit, az iraki al-Kaida vezetőjét. Al-Bagdadi már három éve vezette a terrorszervezet iraki szárnyát.

A bejelentést megelőzően legalább 28-an meghaltak csütörtökön a fővárosban elkövetett öngyilkos merényletben, míg az ország északkeleti részén található Bakubában 45 iráni zarándokkal végzett egy önmagát felrobbantó férfi.

A bagdadi hatóságok szerint az első merénylő a városközpont közelében a 2003 óta otthonaikból elűzött családok számára segélyeket osztó rendőrök közelében robbantotta fel magát. A merényletben öt gyerek is életét vesztette, legalább 50-en pedig megsebesültek.

Az erőszakos cselekmények száma 2008 végére visszaesett Irakban, de az elmúlt hónapokban megint megszaporodtak a merényletek. Szerdán az amerikai védelmi minisztérium közel-keleti főtanácsadója úgy vélte, hogy az amerikai erők kivonásával párhuzamosan nőhet a robbantások száma.

Egyelőre azonban nem módosítanak a jelenlegi kivonási menetrenden. Az amerikai járőrök a tervek szerint még nyáron eltűnnek az iraki utcákról, és 2010. augusztus végén már csak 35-50 ezer katona marad az országban. 2011 végéig pedig az összes amerikai csapat elhagyja Irakot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!