Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Magyar ember ne menjen Bolíviába

2009.04.23. 19:27
Magánemberek tetteiért a magyar állam nem tud felelősséget vállalni, de minden támogatást megad az érintetteknek, mondta a LaPazban eljáró argantín nagykövet. Józsa Mátyás úgy érezte, hogy az esetleges merényelt ügyében eljáró ügyész nem igazán akarta fogadni őt, mindenestre szeretne ott lenni, amikor látleletet késízetnek Tóásó Elődről, ugyanis a férfit elfogásakor puskatussal verték.

A bolíviai hatóságok továbbra sem adtak hivatalos tájékoztatást Magyarországnak a dél-amerikai országban lelőtt vagy őrizetbe vett magyar állampolgárokkal kapcsolatban, mondta az ügyben La Pazban eljáró Józsa Mátyás. A Buenos Aires-i nagykövet éppen úton volt Marcelo Sosa bolíviai ügyészhez, aki „nem igazán" akarta fogadni őt, attól tartva, hogy az ügyben indult (bolíviai) vizsgálattal kapcsolatban gyanúsítást készül tenni.

A nagykövet nem várt túl sokat a találkozótól annak esélyeit illetően, hogy sikerül-e haladást elérni. A diplomata azonban mindenképpen szeretné elérni, hogy a bolíviai hatóságok hivatalos formában, írásban tájékoztassák az ügyről Magyarországot, amely eddig csak a sajtóból értesült a fejleményekről. Józsa Mátyás előzőleg La Pazban sajtótájékoztatón ismertette a magyar Külügyminisztériumnak az üggyel kapcsolatos álláspontját. Eszerint Magyarország konzuli ügyként kezeli az esetet, a magyar állam nem tud felelősséget vállalni magánemberek tetteiért, de mindenfajta konzuli segítséget megad az érintetteknek. Budapest ezt várja el a bolíviai hatóságoktól is. A diplomata megköszönte a La Paz-i hatóságoknak a munkájához eddig nyújtott segítséget, s reményét fejezte ki, hogy azt a következő napokban is megkapja.

Józsa Mátyás elmondta azt is, hogy a magyar Külügyminisztériumtól megkapta a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy elindítsák a bolíviai rendőrök által lelőtt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításával kapcsolatos eljárást. A magyar diplomácia segítséget nyújt a tetem hazaszállításához, miután Románia hivatalosan elfogadta a Budapest által erre felkínált lehetőséget.

A nagykövet közölte, hogy a La Paz-i San Pedro börtönben őrzött Tóásó Előd magyar állampolgárt képviselő bolíviai ügyvédi iroda most készíti elő a férfi orvosi vizsgálatát. A diplomata még nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerül sor, de szeretne jelen lenni a látlelet felvételén. Józsa Mátyás szerdán már felkereste Tóásó Elődöt. A nagykövet úgy tervezi, hogy a bolíviai fővárosból vasárnap átutazik a keleti országrészben lévő Santa Cruzba, ahol a magyar állampolgárokat lelőtték, illetve elfogták, s ahol hétfőn tovább tájékozódik az ügyben. A nagykövet szerint egyébként most magyarok ne nagyon menjenek Bolíviába, mert ez a jelenlegi közhangulat mellett igen veszélyes lenne.

A bolíviai hatóságok múlt csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.