Vilhelmina
10 °C
21 °C

Rice már 2002 nyarán jóváhagyta a vízbefojtásos vallatást

2009.04.23. 07:38 Módosítva: 2009.04.23. 10:21
A volt nemzetbiztonsági tanácsadó emlékeit megszépítette az idő: szóban adott engedélyt a módszerre. Eljárást indíthatnak a Bush-kormány tisztviselői ellen.

Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóként már 2002 nyarán jóváhagyta a vízbe fojtást szimuláló vallatási technika alkalmazását, írta csütörtökön a Huffington Post.

A későbbi külügyminiszter 2002 júliusában szóban áldását adta arra, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ezt a durva, fulladás érzetét keltő vallatási módszert használja Abu Zubajda, az al-Kaida feltételezett terroristája ellen. Döntését néhány nappal később egy feljegyzésben rögzítették, amelynek titkosságát az Obama-kormány a napokban oldotta fel.

000 NIC2005020760977

A Huffington Post hírportál több más liberális sajtóorgánumhoz, köztük a The New York Times-hoz hasonlóan élenjár annak kiderítésében, hogy kik engedélyezték a durva vallatási módszereket.

A szenátus hírszerzési bizottságában szerdán ismertetett beszámoló az eddigi legrészletesebb képet nyújtja arról, miként hagyták jóvá a Bush-adminisztráció legmagasabb szintjein e vallatási technikákat.

A bevallottnál nagyobb volt a szerepe

A Huffington Post szerint kiderült, hogy Condoleezza Rice nagyobb szerepet játszott annál, mint amennyit bevallott tavaly ősszel a szenátus fegyveres erők bizottságához benyújtott írásos nyilatkozatában. A legújabb napvilágra került feljegyzések szerint Rice 2002-ben személyesen közölte George Tenet CIA-igazgatóval, hogy a kormány beleegyezik Zubajda kemény vallatásába. (Rice tavaly ősszel úgy nyilatkozott, hogy részt vett ugyan olyan megbeszéléseken, ahol a témát megvitatták, de nem említette, hogy szerepe lett volna a technikák jóváhagyásában.) Néhány nappal később az igazságügyi tárca egy szigorúan titkos feljegyzésben jóváhagyta a vízbe fojtást utánzó vallatási módszert, amelyet augusztusban 83-szor használtak Zubajda szóra bírására.

Arra is fény derült, hogy 2003 tavaszán egy szűk kabinetülésen megerősítették a kifogásolt módszerek folytatását; jelen volt Dick Cheney alelnök, John Ashcroft igazságügy-miniszter és Alberto Gonzales fehér házi tanácsadó. A The Washington Post szerint Donald Rumsfeld védelmi és Colin Powell külügyminisztert 2003 szeptemberéig nem tájékoztatták a kiemelten fontos terrorgyanús személyek esetében alkalmazható vallatásokról.

A CIA önként felhagyott vele

Az évek során többször felülvizsgálták a programot, és jogászok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a durva módszerek, különösen a fullasztásos technika sérthetik a kínzást tiltó szövetségi törvényeket és az alkotmányt. A Bush-kormány ügyvédei azonban mindig érvényesítették a program folytatását. A CIA 2005 után önként hagyott fel a vízbefojtásos vallatás alkalmazásával. A New Yorker cikke szerint így kínozta foglyait a CIA>>>

Soros György magyar származású üzletember szerdán aláírásgyűjtésbe kezdett egy az elnöknek címzett felhívás támogatására. A jogvédő csoportok által kezdeményezett petíció arra szólítja fel Barack Obamát, hogy hozzon létre egy vizsgálóbizottságot, amely feltárná az Egyesült Államok által 2001. szeptember 11. után alkalmazott kínzási gyakorlatot.

Vizsgálatot indíthatnak

Obama korábbi álláspontjával ellentétben kedden közölte, hogy eljárást indíthatnak a durva vallatási módszerek ügyében a Bush-kormányzat tisztviselői ellen.

A Fehér Ház hivatalos álláspontja korábban az volt, hogy az Egyesült Államoknak tovább kell lépnie, elfeledve történetének egyik sötét és fájdalmas fejezetét. Különböző civil szervezetek mellett azonban demokrata szenátorok, köztük Dianne Feinstein kaliforniai szenátor, a szenátus Hírszerzési Bizottságának elnöke is arra sürgette az elnököt, hogy ne zárja ki a bűnügyi eljárást. A republikánusok viszont élesen bírálták az elnököt, amiért az előző héten nyilvánosságra hozott az ügyben érintett dokumentumokat.

A napokban került ki a 16 amerikai felderítő szervezetet felügyelő hírszerzési igazgatójának tulajdonított belső használatra szánt jelentés is, amelyikben Dennis Blair azt állította, hogy értékes információkat szereztek a vitatott vallatások során.A szivárogtatás után egy új közlemény is előkerült, amelyben aztán Blair már sokkal visszafogottabban fogalmaz. Eszerint a begyűjtött információ bizonyos esetekben hasznosnak bizonyultak, azonban azt nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy más módszerek segítségével nem juthattak volna hasonló eredményre.