Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiengedik a nagy vonatrablót

2009.04.23. 15:26
Hamarosan szabadon engedik Ronnie Biggs-et, a "nagy vonatrablót", mert a 79 éves, súlyos beteg férfi már nem veszélyes a társadalomra.

A nagy vonatrablóként elhíresült Ronnie Biggs jelenleg a kelet-angliai Norwich börtönének kórházában fekszik, fia, Michael szerint több szélütése és szívrohama volt. Ügyvédje, Giovanni di Stefano azt nyilatkozta, hogy a börtönhatóság egyetértett: Biggs szabadon bocsátható, és ezt a július 4-ei határidőig meg lehet tenni, amennyiben nem történik valami előre nem látható esemény. A végső döntést azonban az igazságügyi miniszter, Jack Straw mondja ki, de az ügyvéd szerint valószínűleg igen lesz a válasza.

Biggs saját körözési palkátjával
Biggs saját körözési palkátjával

A bűntény, ami Biggs-et híressé tette, 1963. augusztus 8-án történt. Biggs és 15 fős bandája hamis tilos jelzéssel megállította a nyílt pályán a brit királyi posta Glasgowból Londonba tartó szerelvényét. Az akció a tervnek megfelelően összehangoltan zajlott. Bár az álarcos támadóknak voltak fegyvereik, lövés nem dördült el, de a vonat vezetőjét úgy megverték, hogy a férfi mozgássérült lett egy életre.

A banda 2,6 millió fontot rabolt el összesen csaknem 120 postazsákkal. Ez az összeg ma nagyjából 13 milliárd forintot érne. Minden jól ment a banda számára egészen addig, amíg egy átmeneti menedéknek kijelölt vidéki házban el nem vesztették a fejüket, és a zsákmány fölötti örömükben nem kezdték kiszórni a rengeteg papírpénzt, amit azután összeszedtek, csak éppen nem mindet. Ráadásul mindent összefogdostak a szobában, így később a rendőrök rögzíteni tudták ujjlenyomataikat.

A banda még a rablás évében lebukott, Biggs harminc év börtönt kapott 1964-ben, de egy évvel később, 1965-ben megszökött és Brazíliába távozott. Ott is telepedett le, mivel a dél-amerikai országnak nem volt kiadatási egyezménye Nagy-Britanniával. Brazíliában megismert egy nőt, akitől fia, Michael született. Amikor fia nagykorú lett, Biggs a honvágytól hajtva, 2001-ben eldöntötte, hogy hazatér, pedig tudta, hogy amint brit földre lép, letartóztatják és börtönbe viszik, hogy letöltse a kirótt büntetését. Az idős bűnözőnek a Sun bérelt magánrepülőgépet, ami a brit királyi légierő egyik támaszpontján szállt le.