Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Kiengedik a nagy vonatrablót

2009.04.23. 15:26
Hamarosan szabadon engedik Ronnie Biggs-et, a "nagy vonatrablót", mert a 79 éves, súlyos beteg férfi már nem veszélyes a társadalomra.

A nagy vonatrablóként elhíresült Ronnie Biggs jelenleg a kelet-angliai Norwich börtönének kórházában fekszik, fia, Michael szerint több szélütése és szívrohama volt. Ügyvédje, Giovanni di Stefano azt nyilatkozta, hogy a börtönhatóság egyetértett: Biggs szabadon bocsátható, és ezt a július 4-ei határidőig meg lehet tenni, amennyiben nem történik valami előre nem látható esemény. A végső döntést azonban az igazságügyi miniszter, Jack Straw mondja ki, de az ügyvéd szerint valószínűleg igen lesz a válasza.

Biggs saját körözési palkátjával
Biggs saját körözési palkátjával

A bűntény, ami Biggs-et híressé tette, 1963. augusztus 8-án történt. Biggs és 15 fős bandája hamis tilos jelzéssel megállította a nyílt pályán a brit királyi posta Glasgowból Londonba tartó szerelvényét. Az akció a tervnek megfelelően összehangoltan zajlott. Bár az álarcos támadóknak voltak fegyvereik, lövés nem dördült el, de a vonat vezetőjét úgy megverték, hogy a férfi mozgássérült lett egy életre.

A banda 2,6 millió fontot rabolt el összesen csaknem 120 postazsákkal. Ez az összeg ma nagyjából 13 milliárd forintot érne. Minden jól ment a banda számára egészen addig, amíg egy átmeneti menedéknek kijelölt vidéki házban el nem vesztették a fejüket, és a zsákmány fölötti örömükben nem kezdték kiszórni a rengeteg papírpénzt, amit azután összeszedtek, csak éppen nem mindet. Ráadásul mindent összefogdostak a szobában, így később a rendőrök rögzíteni tudták ujjlenyomataikat.

A banda még a rablás évében lebukott, Biggs harminc év börtönt kapott 1964-ben, de egy évvel később, 1965-ben megszökött és Brazíliába távozott. Ott is telepedett le, mivel a dél-amerikai országnak nem volt kiadatási egyezménye Nagy-Britanniával. Brazíliában megismert egy nőt, akitől fia, Michael született. Amikor fia nagykorú lett, Biggs a honvágytól hajtva, 2001-ben eldöntötte, hogy hazatér, pedig tudta, hogy amint brit földre lép, letartóztatják és börtönbe viszik, hogy letöltse a kirótt büntetését. Az idős bűnözőnek a Sun bérelt magánrepülőgépet, ami a brit királyi légierő egyik támaszpontján szállt le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!