Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Bolíviából zsarolják Tóásó családját?

Legkorábban vasárnap hozhatják Budapestre a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestét, ugyanis egyelőre nem kapták meg a hazaszállításához szükséges iratokat. A hazahozatallal kapcsolatban korábban felmerült, hogy akár már pénteken repülőgépre tehetik a férfi földi maradványait, azonban ezt nem sikerült elintézni. A jelenlegi állás szerint viszont pénteken végre elkészíthetik Tóásó Előd látleletét.

Tóásó Előd ügyében fejleményekről számolt be Józsa Mátyás, Buenos Aires-i magyar nagykövet. Elmondta, hogy valószínűleg pénteken lehetőségük lesz látleletet készíteni a fiatalember sérüléseiről. A vizsgálatot csütörtökön akarták elvégezni, mert a férfi testén a "letartóztatás során alkalmazott kényszerintézkedés" nyomai látszanak. A dolog azonban nem történt meg, mert valamilyen "véletlen" folytán egyetlen bírósági orvosszakértő sem ért rá.

A független orvosi vizsgálat elvégzésére egyre égetőbb, hiszen csak addig van értelme, amíg a sérülések nem tűnnek el. Tóásó Előd ügyvédje korábban már beadott egy panaszt emiatt, és a nagykövet is ragaszkodik ahhoz, hogy végére járjanak az esetnek.

Egyelőre nem kerülhet haza Magyarosi Árpád holtteste, mert még hiányoznak a szállításához szükséges okmányok, vagyis a férfi korábban lefoglalt személyi igazolványa és útlevele, mondta Józsa Mátyás. Az iratokat a La Paz-i ügyészi hivatalnak kell kibocsátania, azonban ez még nem történt meg.

Józsa Mátyás elmondta, hogy azért nem sikerült megszerezniük a szükséges papírokat, mert nem tudták elérni az ügyészt, aki feltételezett összeesküvést vizsgálja. A nagykövet szerint, ha pénteken hozzájutnak az okmányokhoz, akkor legkorábban vasárnapra hozhatják haza a holttestet.

A magyar Külügyminisztérium - bár hivatalosan nem kértek tőlük segítséget - már korábban felajánlotta a román hatóságoknak, hogy intézkednek az erdélyi Magyarosi Árpád maradványainak hazaszállításában. A nagykövet korábban elmondta, hogy az ügyben csütörtökön jelentős lépések történtek, és gyakorlatilag már csak a hiányzó papírok jelentenek akadályt.

Bolíviából zsarolják Tóásó Előd családját?

Nővére szerint elképzelhető, hogy zsarolják Tóásó Elődöt Bolíviában, írja a Népszava. Tóásó Edit szerda este beszélt telefonon testvérével, aki furcsán beszélt, ezért arra gyanakszik, hogy őt is zsarolhatják odakint, éppúgy, ahogy a családot idehaza. Néhány napja ugyanis, egy titokzatos telefonhívást kapott Bolíviából, melyben pénzt követeltek tőle. Ennek fejében testvérét jobb körülmények közé helyeznék a börtönben. A család nem fordul a hatóságokhoz a zsarolás miatt, nehogy ártsanak a fiúnak ezzel a lépéssel.

Mint ismert, múlt héten egy Santa Cruzi szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo-t, a romániai magyar Magyarosi Árpádot, és egy ír fiatalembert, Michael Dwyer-t. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. A hivatalos verzió szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.

Tóásó Előd Rózsa-Flores Eduardo kérésére ment Santa Cruzba, mondta Józsa Mátyás, aki Tóásó Előddel való beszélgetése alapján úgy gondolja, hogy a fiatalembert Rózsa-Flores már korábbról ismerte. A fiatalember vélhetően munkanélküli volt és ezért vállalta el Flores felkérését, hogy menjen Santa Cruzba, informatikai ügyekben segíteni. Pénzt nem, csak szállást és ellátást kapott. A kommandós akcióban az mentette meg az életét, hogy átvillant az agyán: nincs más lehetőség, mint a földre feküdni. Látszik rajta, hogy tudja: újjászületett aznap, mondta Józsa Mátyás.

A Tóásót védő ügyvédi irodától annyit sikerült megtudni, hogy Bolíviában az ügyet államellenes bűncselekményként kezelik. Az ottani büntető törvénykönyv alapján 30 évet kaphat. Bolíviában halálbüntetés nincs, de a büntetési tételeknek nincs alsó határa sem. A hivatalos magyar álláspont szerint az ügyet nem diplomáciai ügyként, hanem magyar állampolgárok ügyének tekintik, így is járnak el, vagyis biztosítják a konzuli védelmet.