Olivér
5 °C
8 °C

Bolíviából zsarolják Tóásó családját?

Legkorábban vasárnap hozhatják Budapestre a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestét, ugyanis egyelőre nem kapták meg a hazaszállításához szükséges iratokat. A hazahozatallal kapcsolatban korábban felmerült, hogy akár már pénteken repülőgépre tehetik a férfi földi maradványait, azonban ezt nem sikerült elintézni. A jelenlegi állás szerint viszont pénteken végre elkészíthetik Tóásó Előd látleletét.

Tóásó Előd ügyében fejleményekről számolt be Józsa Mátyás, Buenos Aires-i magyar nagykövet. Elmondta, hogy valószínűleg pénteken lehetőségük lesz látleletet készíteni a fiatalember sérüléseiről. A vizsgálatot csütörtökön akarták elvégezni, mert a férfi testén a "letartóztatás során alkalmazott kényszerintézkedés" nyomai látszanak. A dolog azonban nem történt meg, mert valamilyen "véletlen" folytán egyetlen bírósági orvosszakértő sem ért rá.

A független orvosi vizsgálat elvégzésére egyre égetőbb, hiszen csak addig van értelme, amíg a sérülések nem tűnnek el. Tóásó Előd ügyvédje korábban már beadott egy panaszt emiatt, és a nagykövet is ragaszkodik ahhoz, hogy végére járjanak az esetnek.

Egyelőre nem kerülhet haza Magyarosi Árpád holtteste, mert még hiányoznak a szállításához szükséges okmányok, vagyis a férfi korábban lefoglalt személyi igazolványa és útlevele, mondta Józsa Mátyás. Az iratokat a La Paz-i ügyészi hivatalnak kell kibocsátania, azonban ez még nem történt meg.

Józsa Mátyás elmondta, hogy azért nem sikerült megszerezniük a szükséges papírokat, mert nem tudták elérni az ügyészt, aki feltételezett összeesküvést vizsgálja. A nagykövet szerint, ha pénteken hozzájutnak az okmányokhoz, akkor legkorábban vasárnapra hozhatják haza a holttestet.

A magyar Külügyminisztérium - bár hivatalosan nem kértek tőlük segítséget - már korábban felajánlotta a román hatóságoknak, hogy intézkednek az erdélyi Magyarosi Árpád maradványainak hazaszállításában. A nagykövet korábban elmondta, hogy az ügyben csütörtökön jelentős lépések történtek, és gyakorlatilag már csak a hiányzó papírok jelentenek akadályt.

Bolíviából zsarolják Tóásó Előd családját?

Nővére szerint elképzelhető, hogy zsarolják Tóásó Elődöt Bolíviában, írja a Népszava. Tóásó Edit szerda este beszélt telefonon testvérével, aki furcsán beszélt, ezért arra gyanakszik, hogy őt is zsarolhatják odakint, éppúgy, ahogy a családot idehaza. Néhány napja ugyanis, egy titokzatos telefonhívást kapott Bolíviából, melyben pénzt követeltek tőle. Ennek fejében testvérét jobb körülmények közé helyeznék a börtönben. A család nem fordul a hatóságokhoz a zsarolás miatt, nehogy ártsanak a fiúnak ezzel a lépéssel.

Mint ismert, múlt héten egy Santa Cruzi szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo-t, a romániai magyar Magyarosi Árpádot, és egy ír fiatalembert, Michael Dwyer-t. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. A hivatalos verzió szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.

Tóásó Előd Rózsa-Flores Eduardo kérésére ment Santa Cruzba, mondta Józsa Mátyás, aki Tóásó Előddel való beszélgetése alapján úgy gondolja, hogy a fiatalembert Rózsa-Flores már korábbról ismerte. A fiatalember vélhetően munkanélküli volt és ezért vállalta el Flores felkérését, hogy menjen Santa Cruzba, informatikai ügyekben segíteni. Pénzt nem, csak szállást és ellátást kapott. A kommandós akcióban az mentette meg az életét, hogy átvillant az agyán: nincs más lehetőség, mint a földre feküdni. Látszik rajta, hogy tudja: újjászületett aznap, mondta Józsa Mátyás.

A Tóásót védő ügyvédi irodától annyit sikerült megtudni, hogy Bolíviában az ügyet államellenes bűncselekményként kezelik. Az ottani büntető törvénykönyv alapján 30 évet kaphat. Bolíviában halálbüntetés nincs, de a büntetési tételeknek nincs alsó határa sem. A hivatalos magyar álláspont szerint az ügyet nem diplomáciai ügyként, hanem magyar állampolgárok ügyének tekintik, így is járnak el, vagyis biztosítják a konzuli védelmet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?